انواع فاضلاب و آلودگی های ناشی از آن
انواع فاضلاب و آلودگی های ناشی از آن
انواع فاضلاب و آلودگی های ناشی از آن
فرمت: PDF تعداد صفحات: 13
فهرست:
مقدمه
- 1-1- انواع فاضلاب
- 1-1-1- فاضلاب شهری
- 1-1-2- فاضلاب صنعتی
- 1-1-3- فاضلاب کشاورزی
- 1-2- آلودگی فاضلاب
- 1-3- تصفیه فاضلاب
- 1-3-1- اهداف تصفیه فاضلاب
- منابع
مقدمه
با افزایش جمعیت و بزرگ شدن اجتماعات و گسترش صنایع و کارخانه ها مسأله آلودگی محیط زیست روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. با گسترش زندگی ماشینی و توجه نکردن افراد به محیط زیست هر روز انواع بیشتری از آلودگی ها، حیات انسان ها و حیوانات را در معرض خطرات جدی تر قرار می دهد. وجود فاضلاب ها یکی از عوامل مهم آلودگی محیط زیست است که بایستی ضمن جمع آوری، عملیات تصفیه را به خوبی بر روی آن ها انجام داد و فرآیند گردش آب در طبیعت را احیاء نمود.
فناوری های یکی دو قرن اخیر در رشته های مختلف دانش بشری با انواع آلاینده ها، موجب آلودگی محیط زیست (آب، هوا و خاک) و ایجاد تغیرات اقلیمی زمین گردیده است. امروزه به دلیل گسترش روزافزون صنایع شیمیایی تولید فرآورده های مربوطه و نیاز شدید به آب در فرآیندهای مختلف، با تولید انواع پساب های خطرناک حاوی ترکیباتی چون هیدروکربورها، چربی ها، روغن های معدنی، فنل، فلزات سنگین، سولفید هیدروژن و غیره مواجه هستیم که به طبیعت وارد می شوند.
با وجود کمبود آب شیرین در طبیعت، این منبع ارزشمند با انواع حشره کش ها و سموم دفع آفات و دیگر آلاینده ها، آلوده شده است. از طرفی همراه با افزایش جمعیت جهان، روز به روز مسأله کمبود آب شیرین و تأمین آب سالم دشوار تر شده است.
در حال حاضر آب شیرین اندکی کمتر از 3 درصد کل آب کره زمین است که به صورت های مختلف زیرزمینی، سطحی و یخ های قطبی وجود دارد. از این میزان تنها 0.6 درصد آب قابل شرب می باشد که در معرض انواع آلاینده های ناشی از فاضلاب های شهری و صنعتی می باشد. امروزه با توجه به افزایش جمعیت و کاهش منابع آب در دسترس، از طرفی روند رو به رشد حجم فاضلاب های تولیدی، تصفیه فاضلاب امری اجتناب ناپذیر و بدیهی در جهان می باشد.
یکی از منابع مهم آلودگی آب های شیرین آب های آلوده شهری، روستایی، کشاورزی، صنعتی و دامی است. بنابراین برای حفاظت منابع آب شیرین و جلوگیری از آلودگی محیط زیست و بهداشت همگانی، جمع آوری و پالایش پساب آلوده و استفاده مجدد از این آب ها برای مصارف غیر خانگی به ویژه در ایران به علت کمی آب و گرانی آب آشامیدنی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
آنچه در این زمینه حائز اهمیت است انتخاب فناوری متناسب با شرایط آب و هوایی، اقتصادی و اجتماعی هر منطقه است که استفاده از روش مورد نظر را ممکن می سازد. در چنین شرایطی روش های آسان و ارزان پالایش پساب آلوده اهمیت دو چندان دارد.
در حال حاضر بر روی اغلب عملیات و فرآیندهای واحد مورد استفاده در تصفیه خانه فاضلاب تحقیقات وسیع و پیوسته ای از دیدگاه کاربرد و اجرا، صورت می گیرد. در نتیجه تغییرات فراوان صورت گرفته و فرآیندها و عملیات جدیدی ابداع و به کار گرفته شده است. علاوه بر بهبود روش های تصفیه معمول، سیستم های تصفیه و تکنولوژی های دیگری همانند روش های تصفیه طبیعی نیز به کار گرفته شده است.
مهندسی تصفیه فاضلاب تنها در حدود یکصد سال است که آغاز شده است و راه تکامل خود را پیموده است. پیش از آن، فاضلاب به سادگی دفع می شد و تصفیه اش برگردن طبیعت گذاشته می شد. تحقیقات و مدارکی که اپیدمی های بیماری های گوارشی را در میانه قرن نوزدهم در بریتانیا و ایالات متحده به آلودگی آب آشامیدنی مرتبط می ساخت آغاز انقلاب تصفیه آب آشامیدنی بود. سال ها بعد تصفیه فاضلاب پیش از دفع به عنوان وسیله ای دیگر برای حفاظت از سلامت انسان شکل گرفت. تمرکز تصفیه فاضلاب از تصفیه فیزیکی به سیستم های تصفیه بیولوژیکی هوازی، که پیشرفتی نسبتاً تازه بود، گسترش یافت. تصفیه کارآمد فاضلاب صرف نظر از اندازه جامعه هم برای حفاظت از سلامت انسان و هم برای حفاظت از سلامت محیط زیست ضروری است. آلاینده های بالقوه فاضلاب های شهری و صنعتی شامل باکتری های بیماریزا، ویروس های عفونی، جامدات معلق، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، مواد شیمیایی سمی و غیرسمی، مواد پرتوزا و مواد مغذی مازاد نظیر آمونیاک است. هم برای تصفیه خانه های فاضلاب شهری و هم تصفیه خانه های فاضلاب صنعتی باید همواره پسابی تولید کنند که کمترین مقدار این گونه آلاینده ها را داشته باشد تا کمترین اثر را بر محیط بگذارد. افزایش جمعیت و افزایش تراکم جمعیت صنعت، تصفیه فاضلاب را ملزم می سازد تا فناوری هایی را به کار گیرد که می توانند با افزایش دادن بازده اقتصادی اثرات زیست محیطی را کاهش دهند.
1-1- انواع فاضلاب
فاضلاب شهری یا خانگی، فاضلاب صنعتی، فاضلاب کشاورزی
1-1-1- فاضلاب شهری
فاضلاب شهری به طور عموم به زائدات مایعی گفته می شود که از خانه ها، ادارات، مناطق تجاری و صنعتی جمع آوری شده و وارد سیستم جمع آوری گردیده و در نهایت به سیستم تصفیه فاضلاب انتقال می یابند.
ترکیبات فاضلاب شهری: مهمترین اجزای تشکیل دهنده فاضلاب عبارتند از جامدات معلق، مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی و عوامل بیماریزا. جامدات معلق از لحاظ ماهیت عمدتاً جزء مواد آلی هستند. فضولات بدن انسان، پسماند غذایی، کاغذ، پارچه و سلول های بیولوژیکی توده اصلی جامدات معلق در فاضلاب را تشکیل می دهند. اگرچه جامدات معلق از طریق هیدرولیز قابل تجزیه اند اما مواد قابل تجزیه در فاضلاب معمولاً به مواد آلی محلول اطلاق می شود. مواد آلی محلول در فاضلاب شهری عمدتاً از پروتئین ها (40 تا 60%)، کربوهیدرات ها (25 تا 50%)، لیپیدها (10%) تشکیل یافته اند و همچنین شامل مقدار زیادی از ترکیبات آلی جزئی مانند آفت کش ها، دترجنت ها، فنول، و آلاینده های سمی و خطرناک می باشند. گروه آخر شامل غیرفلزات (آرسنیک و سلنیوم)، فلزات (مانند کادمیوم، جیوه، سرب)، ترکیبات بنزنی (مانند بنزن و اتیل بنزن)، ترکیبات کلرینه (مانند کلروبنزن، تتراکلرواتن، تری کلرواتن) می باشد. درصد بالایی از ترکیبات آلی در فاضلاب به سادگی قابل تجزیه بیولوژیکی می باشند که این ترکیبات شامل کربوهیدرات، آمینواسید، پپتید، پروتئین، اسیدهای فرار و استر می باشد.
شکل 1- آلاینده های موجود در فاضلاب شهری
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ میکروبیولوژی تصفیه آب و فاضلاب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.