انواع شبکه های جمع آوری فاضلاب
انواع شبکه های جمع آوری فاضلاب
انواع شبکه های جمع آوری فاضلاب
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 18
اجزای شبکه جمع آوری فاضلاب:
با رشد و گسترش شهرها، در روش های جدید شهرسازی، سیستم شبکه جمع آوری و دفع فاضلاب جایگزین شیوه های قدیمی شده است. حتی در شهرهای کوچک در صورت وجود امکانات مالی بخاطر جنبه های مثبت بهداشتی، محیط زیست، ایمنی و غیره سیستم فاضلاب مورد بهره برداری قرار می گیرد. فاضلاب قبل از این که به أبها تخلیه شود لازم است که تصفیه شده و دفع باید به صورتی باشد که سلامتی جامعه را به خطر نیندازد و شرایط ناخوشایندی را به وجود نیاورد.
به مجموع لوله ها و متعلقاتی که به منظور جمع آوری فاضلاب از منازل و یا سایر مراکز تولید که در معابر، خیابانها در زیرزمین احداث می گردد شبکه جمع آوری فاضلاب گویند. اجزای تشکیل دهنده این شبکه شامل فاضلابروهای کوچک و بزرگ، آدم روها و ایستگاه های پمپاژ می باشد. به لوله هایی که به منظور جمع آوری فاضلاب استفاده می شود اصطلاحا فاصلابرو گفته می شود. فاضلابرو ها، لوله یا مجرایی است که معمولا پوشیده می باشد و در حالت عادی پر نمی باشد.
انواع فاضلابروهایی که شبکه جمع آوری فاضلاب را تشکیل می دهند و از کوچکترین مجرا شروع شده و به بزرگترین آن خاتمه می یابند عبارتند از :
انشعاب منازل: لوله ای که فاضلاب منازل را به شبکه جمع آوری فاضلاب تخلیه می نماید.
لوله های فرعی: فاضلابروهایی که اولین دریافت کننده فاضلاب از انشعاب منازل اند و دارای حداقل قطر می باشند.
لوله های نیمه اصلی: فاضلابرو هایی که دریافت کننده فاضلاب از حداقل دو یا تعداد بیشتری فاضلابرو فرعی می باشند و قطر آنها برابر یا بیشتر از فاضلابروهای فرعی است.
لوله های اصلی: فاضلابروهایی اند که دریافت کننده فاضلاب از حداقل دو یا تعداد بیشتری فاضلابروی فرعی است
خطوط انتقال فاضلاب: فاضلابرو های بزرگی اند که وظیفه آنها انتقال فاضلاب در خیابان های اصلی شهر و در نهایت به محل تصفيه خانه است.
متعلقات شبکه جمع آوری فاضلاب: شبکه های فاضلاب برای عملکرد صحیح نیاز به متعلقات گوناگونی دارند که شامل منهول، لوله ورودی، چاهک جمع آوری فاضلاب، ایستگاه های پمپاژ و سیفون معکوس می باشند.
شکل 1: شماتیکی از یک شبکه فاضلابرو
انواع شبکه جمع آوری فاضلاب:
الف – شبکه جمع آوری ناقص: در این شبکه آب باران به کمک شبکه جمع اوری روباز یا روبسته جمع آوری شده و در نهایت به بیرون از شهر منتقل می گردد فاضلابهای خانگی نیز در چاه جانب دفع می شوند. به این شبکه، روش سنتی دفع فاضلاب نیز گفته می شود.
ب- شبکه جمع آوری کامل: در این شبکه آب باران و فاضلاب خانگی توسط شبکه هایی جمع و به بیرون از شهر منتقل می شوند. برای اجرای این این نوع شبکه جمع آوری سه شیوه طراحی وجود دارد
1- شبکه مجزا: در این نوع شبکه فاضلاب خانگی و صنعتی بوسیله شبکه جمع آوری و به تصفيه خانه هدایت می شود و آبهای سطحی نیز بوسیله یک شبکه مجزای سر پوشیده (کانال یا لوله) و با جویهای رو باز جمع آوری می گردند و بدون انجام عمل تصفیه وارد طبیعت می شوند.
شکل 2- شبکه جمع آوری مجزا
2- شبکه مرکب (درهم):
دراین روش فاضلاب های خانگی و صنعتی و فاضلاب ناشی از بارندگی بطور توأم با یک شبکه جمع آوری می گردند.
شکل 3: شبکه جمع آوری مشترک
3- شبکه نیمه مرکب:
در بعضی از شهرها بخشی از مناطق شهر دارای بافت قدیمی و فرسوده بوده و دارای معابر و کوچه های کم عرض هستند، به همین دلیل در این بخش از شهر، امکان اجرای دو سیستم جداگانه جهت جمع آوری فاضلاب شهری و سیلاب وجود ندارد و در مقابل در مناطق جديد الاحداث شهر امکان اجرای دو سیستم جداگانه وجود دارد، بنابراین در چنین شهرهایی با در نظر گرفتن تمام جوانب فنی و اقتصادی و اجرایی در بخشی از شهر شبکه به صورت مجزا و در بخش هایی دیگر از آن شبکه به صورت مركب احداث می گردد.
انتخاب نوع شبکه مناسب:
اگرچه در انتخاب نوع شبکه جمع آوری فاضلاب پارامترهای مختلف فنی، هیدرولیکی، اجرایی و اقتصادی مؤثر است ولی در بین این پارامترها، نقش اصلی را رژیم بارندگی منطقه به عهده دارد. زیرا در مناطقی که تعداد روزهای بارندگی زیاد است و منطقه جزء مناطق پر باران قرار دارد، احداث شبکه جمع آوری مرکب از نظر هیدرولیکی توجیه پذیر خواهد بود، چون در این مناطق تقریبا در تمام روزهای سال کم و بیش بارندگی وجود داشته و سرعت فاضلاب در حد سرعت خودشویی تأمین می گردد و مشکلی از نظر رسوب جامدات و مواد معلق و گرفتگی وجود نخواهد داشت، ولی در مناطق کم باران با توجه به اینکه در اکثر روزهای سال بارندگی وجود ندارد و دبی فاضلاب صرف دبی فاضلاب شهری است، بنابراین احداث شبکه مرکب در این مناطق سبب می شود که در روزهای غیر باراتی با توجه به کم بودن دبی فاضلاب شهری (نسبت به دبی سیلاب) و بزرگ بودن قطر لوله ها، سرعت فاضلاب به حد سرعت خودشویی نرسد، لذا ته نشینی و رسوب جامدات معلق در کف فاضلابروها اتفاق افتاده و مشکلاتی از قبیل انسداد و گرفتگی و تشدید خوردگی را به همراه خواهد داشت.
در کشور ما تقریبا بیش از 75 درصد مناطق در گروه مناطق کم باران قرار داشته و توجيهات فوق در مورد آنها مصداق دارد و علاوه بر این در سایر مناطق پر باران کشور نیز با توجه به دلایل زیر استفاده از شبکه های مجزا توصیه می گردد.
- در شبکه های مرکب در مواقع بارندگی به دلیل عدم امکان برآورد حجم دقیق سیلاب در هر حال احتمال پس زدگی فاضلاب در معابر و خیابان ها وجود داشته و باعث به وجود آمدن شرایط غیر بهداشتی به دلیل پراکنده شدن فاضلاب خانگی در معابر می گردد.
- آب باران نسبت به فاضلاب شهری به تنهایی دارای بار آلودگی کمتری است. لذا مخلوط شدن آن با فاضلاب خانگی طبیعتا آلودگی آن را افزایش داده و تصفیه توام آنها را مشکلتر می سازد، زیرا آب باران را به تنهایی پس از جمع آوری می توان از طریق ذخیره سازی در پشت سدهای خاکی و پس از ته نشینی مواد معلق و ناخالصی های آن برای مصارف کشاورزی و فضای سبز استفاده نمود ولی در صورت مخلوط شدن آن با فاضلاب شهری، فرآیندهای تصفیه بیشتر و پیچیده تری را می طلبد.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- مدیریت پروژه فاضلاب
- مطالعات فاز صفر
- مطالعات فاز یک
- مطالعات فاز دو
- مطالعات فاز سه
- مرحله بهره برداری و نگهداری از سیستم
- انواع طرح های توسعه شهرها
- دوره طرح
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.