اقدامات بهداشت محیط در شرایط اضطراری
اقدامات بهداشت محیط در شرایط اضطراری
اقدامات بهداشت محیط در شرایط اضطراری
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 8
در ساعات نخستین یا در بعضی مواقع طی روزهای اول پس از وقوع بلا، ضروری ترین وظیفه عبارت است از پیدا کردن و نجات اشخاص مجروح و کسانی که به دلایل دیگر قادر به ترک محل و رسیدن به محل ایمن نمی باشند.
1- سرپناه
پس از وقوع اغلب بلاها تامین سرپناه موقت برای مردم ضروری است متداول ترین سرپناه برای افراد آسیب دیده چادر میباشد. اهم اصولی که در برپایی اردوهای چادری میبایست مورد توجه قرار گیرند.
عبارتند از:
- محل اردو باید دور از مراکز تولید و تکثیر پشه و توده های زباله بوده و جاده به آسانی در دسترس باشد.
- فضای کافی برای پناه دادن اشخاص و ایجاد کلیه تسهیلات عمومی در نظر گرفته شود (حدود ۳۰ تا ۴۰ متر مربع برای هر نفر)
- فاصله ی بین چادرها باید حداقل ۸ متر باشد تا عبور و مرور بین آنها به راحتی انجام پذیرد.
- محل اردوگاه از مجاورت شرایط نامناسب اقلیمی مانند رودخانه ها به دور باشد.
- وسایل گرم کننده برای مقابله با هوای سرد در دسترس باشد.
- هر چادر یک سطل زباله داشته باشد.
- محل زمین اردو باید در فاصله مناسبی از منبع آب کافی و مناسب قرار داشته باشد.
- سرویس های بهداشتی باید در بلوک هایی در پشت چادرها و با فاصله ی مناسب تعبیه گردند.
- برای هر ۵۰ نفر باید سکوی دو طرفه شیر داری (بطول ۳ متر) جهت شستشو تهیه شود.
- برای جلوگیری از بلند شدن گرد و خاک باید سطح جاده ها را قیرپاشی کرد.
- در اطراف چادرها و در امتداد کنار جاده ها باید جوی زهکشی حفر کرد
- مخازن آب باید ظرفیتی معادل ۲۰۰ لیتر داشته و حداکثر در ۱۰۰ متری اردوگاه باشند.
2- توالت صحرایی
به دلیل آسیب دیدگی شبکه فاضلاب شهری و سیستم فاضلاب ساختمانها ، دستشویی های ساختمانها قابل استفاده نخواهند بود هر چند که به احتمال قوی دستشویی های عمومی رد محل هایی نظیر پارک ها، به دلیل بنا شدن بر روی سطح زمین، تا مدتی قابل استفاده می باشند ولی با توجه به قطع احتمالی سیستم آب، آنها نیز به زودی از کار خواهند افتاد به همین دلیل می توان در نقاطی نظیر باغچه منازل نسبت به ایجاد توالت صحرایی اقدام نمود.
جهت ایجاد توالت صحرایی می توانید بسته به تعداد نفرات یک چاله در زمینی که دارای خاک مناسب است خاک نسبتا سفت ایجاد نمایید سپس دو طرف چاله را با تکه های چوب بپوشانید تا محل قرارگیری پاها تشکیل شود. پس از انجام این مرحله، می توانید اطراف توالت را با استفاده از پارچه چادر مسافرتی و یا هر وسیله دیگر بپوشانید.
در کنار توالت صحرایی میبایست مقدار مناسبی خاک قرار گیرد تا هر فرد پس از استفاده از توالت مقداری خاک در چاله بریزد.
بهتر است پس از بازه های زمانی مشخص در محل توالت مقداری مواد ضد عفونی کننده و یا آب آهک ریخته شود.
3- تامین آب
باید آب مصرفی خانواده ها توسط تانکرها بین افراد توزیع شود و در ظروف پلاستیکی نگهداری شود و کارکنان بهداشتی بر بهداشت آب نظارت داشته باشند.
4- بهداشت غذا
در شرایط اضطراری کنترل موثر کیفیت مواد غذایی مشکل می باشد زیرا ممکن است خدمات آزمایشگاهی در دسترس نبوده و بازرسی مواد غذایی فقط بر پایه ی شکل ظاهری شرایط فیزیکی، طعم و بوی ماده ی غذایی انجام گیرد.
سیل در تخریب و آلودگی مواد غذایی نقش عمده ای دارد زیرا کثافات و جرم های بیماری زا را از سطح خاک شبکه فاضلاب و چاه های توالت به روی سطح زمین می آورد. به منظور پیشگیری از بیماری حصبه و سایر عفونت های روده ای باید تمام مواد غذایی را که با سیل در تماس بوده و در قوطی های کاملاً بسته ی فلزی قرار نداشته اند از بین برد.
اقداماتی که امکان انجام آنها برای تامین بهداشت غذا میسر است عبارتند از:
- بازرسی کیفیت مواد غذایی وارد شده به منظور کشف آلودگی احتمالی
- بازرسی کیفیت آب مراکز تهیه ی غذا
- مبارزه با حشرات و جوندگان در انبارها آشپزخانه ها و مراکز تغذیه
- تدارک امکانات پخت و نگهداری صحیح غذا
- دفع فاضلاب محل طبخ غذا به شیوه ی صحیح
- تدارک برای شستشو و گندزدایی ظروف
- نظارت بر طبخ و توزیع غذا
5- کنترل حشرات و ناقلین
شرایطی که بلافاصله بعد از بلا ایجاد می شود سبب تکثیر تعداد حشرات و جوندگان می گردد زیرا به علت توقف خدماتی از قبیل جمع آوری و دفع زباله سبب پیدایش مکانهای مناسب برای زاد و ولد جانوران موذی می گردد. حرکت مردم به سمت مکانهای جدید اغلب آنان را از حشرات و بیماری هایی از قبیل ،تیفوس مالاریا و طاعون دور می نماید. قبل از انجام برنامه ی مبارزه با جوندگان باید بررسی مقدماتی جهت تعیین وسعت و موقعیت محل های آلوده به جوندگان و احتمال وقوع بیماریهای منتقله به وسیله ی آنها و نیز امکان آلودگی مواد غذایی و اشیاء دیگر توسط موش ها انجام شود.
در مورد برنامه های کنترل ناقلین باید دو حالت زیر را انجام داد:
الف) مرحله ابتدایی یا اضطراری اولیه بلافاصله بعد از وقوع بلا که در آن عملیات مبارزه ی فیزیکی یا شیمیایی باید بر مبارزه با حشرات موذی روی بدن اشخاص، پوشاک، رختخواب و سایر لوازم متمرکز شود.
ب) دوره ای که حالت اضطراری اولیه فروکش کرده و عملیات مبارزه بر پایه ی بهداشت غذا دفع بی خطر فضولات از جمله زهکشی و نظافت عمومی قرار می گیرد.
6- بیماریهای واگیردار
چند بیماری واگیردار که معمولاً پس از بلایای طبیعی شایع می شوند و یا شیوع آنها فراگیر تلقی میشود عبارتند از:
۱-6- دیفتری
بیماری میکروبی است که علائم بیماری را به شکل بیماری حاد تنفسی با ترشحات چرکی در حلق ایجاد می کند. منشا این بیماری فقط انسان است. ترشح حلق و بینی و به ندرت پوست مستقیماً فرد دیگری را می تواند درگیر بیماری نماید. شیر نجوشیده هم می تواند عامل انتقال بیماری باشد. پیشگیری از طریق واکسیناسیون از دو ماهگی انجام می شود در این بیماری لازم است افراد بیمار ۲۴ ساعت قبل از تأیید آزمایش و تا ۱۴ روز پس از روشن شدن وضعیت، جداسازی شوند فرد بیمار تا ۶ ماه می تواند ناقل .باشد ایمن سازی افراد در محیط های عمومی مثل مدارس، بیمارستانها، کارخانجات و پادگانها الزامی است. گزارش حتی یک مورد از بیماری الزامی است.
۲-6-کزاز
بیماری کلیوی است که روی اعصاب مرکز تأثیر می گذارد و باعث انقباض دردناک عضلات می شود. منشا میکروب، خاک و مدفوع آلوده به این میکروب است مسری نیست، پیشگیری آن از طریق واکسیناسیون از ۲ ماهگی و واکسیناسیون خانم های باردار در ماه های آخر حاملگی انجام می گیرد. در صورت آلودگی زخم بدن با منشا عفونت، راه حل شستشوی محل با آب و صابون و پانسمان محل زخم می باشد. تزریق واکسن باید در سن بالای ۵ سال انجام شود. گزارش بیماری الزامی است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت شرایط بهداشت محیط بواسطه وقوع بلایا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.