اصول و استانداردهای طراحی واحدهای صنایع غذایی
اصول و استانداردهای طراحی واحدهای صنایع غذایی
اصول و استانداردهای طراحی واحدهای صنایع غذایی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 80
معرفی مشاغل مرتبط با شناخت اصول طراحی کارخانجات
- دید کلی درباره اصول مهم تاسیس کارخانجات مواد خوراکی.
- مناسب برای مسئولین فنی که ابتدای تاسیسو در دوران پروژه استخدام می شوند.
- مناسب برای مسئولین فنی کارخانجاتی که مبادرت به توسعه خطوط تولید و یا ایجاد سالن های جدید می کنند.
- مناسب برای افرادی که در شرکت های مشاور وظیفه تدوین و تهیه طرح های تیپ را عهده دار هستند.
- مناسب برای افرادی که در شرکت های مشاور در نصب و راه اندازی خطوط صنایع تولیدی مشغول به کار هستند.
- بازرسان و ممیزان ادارات نظارتی و کنترلی.
- کارشناسان دادگستری در مورد طرح دعاوی مختلف حقوقی.
تاریخچه
با به وجود آمدن انقلاب صنعتی و تخصصی کار کارگران، مطالعه و بررسی طرح استقرار واحدهای تولیدی برای صاحبان آن اقتصادی نمود. اولین دستاورد این مطالعه، مکانیزه کردن وسائل و دستگاه ها بود. سپس حمل و نقل مواد بین مراحل ساخت مورد توجه خاص قرار گرفت. بدین ترتیب صاحبان صنعت، متخصصین را برگزیدند تا مسائل طرحریزی واحدهایشان را مطالعه نمایند.
طرحریزی عبارت است از برنامه ریزی، طراحی، بهبود و پیاده سازی سیستم های تولیدی شامل طرح استقرار و سیستم حمل و نقل به نحوی که موثر ترین عملکرد برای واحد تولیدی یا خدماتی فراهم شود.
طرح استقرار در طرحریزی کارخانه
طرح استقرار، آرایش منسجم و هماهنگی از مواد، ماشین آلات و نیروی کار است به نحوی که حداکثر کارآیی از تلفیق آنها بدست آید. به عبارت دیگر طراحی استقرار به معنی آن است که می خواهیم بدانیم ماشین آلات و تجهیزات تولیدی، تجهیزات در ارتباط با تولید و امکانات خدمات پرسنلی را چه طور در کنار هم قرار دهیم تا کار آیی واحد تولیدی بالاتر رود.
اهمیت طراحی کارخانه
- اولین شرط لازم برای داشتن یک تولید اقتصادی، دارا بودن یک طرح مفید برای جریان مواد است.
- شرط لازم برای داشتن یک طرح خوب جریان مواد، وجود ترتیب مناسب فیزیکی از همه ماشین آلات و تجهیزات است.
- شیوه صحيح حمل و نقل فوق را کامل کرده و منجر به عملکرد کارآمد و موثرتر فرآیندهای مختلف مربوط به هم می شود.
- عملکرد کار آمد و موثرتر هزینه تولید را حداقل می کند که در نتیجه حداکثر سود را بدنبال خواهد داشت.
اهداف طراحی کارخانه
- کوتاه کردن زمان تولید و به حداقل رساندن حمل و نقل ها
- به حداقل رساندن سرمایه گذاری روی ماشین آلات و تجهیزات از طریق استقرار درست ماشين ها
- حداکثر استفاده از زمین، وسائل و نیروی انسانی انرژی
- آسان سازی فرآیند تولید جهت حرکت پیوسته و بدون وقفه مواد در امتداد مسیر تولید
- فراهم نمودن محیطی امن و سالم همراه با آرامش برای کارکنان و رضایت کارکنان
- حفظ انعطاف پذیری در ترتیب قرار گرفتن ماشین آلات و عملیات و نگهداری افزایش سرعت گردش مواد در جریان ساخت
- بالا بردن کارایی نیروی انسانی و بالا بردن امکانات رفاهی
- استفاده مناسب از فضا
موارد کاربرد طراحی کارخانه
- تغییر در طرح یا نوع محصول؛ ساخت، مواد اولیه
- تغییر در روش تولید
- ایجاد کارخانه
- کوچک (محدود) یا بزرگ (گسترده) کردن بخشها
- تعویض وسائل قدیمی
- از بین بردن مشکلات تولید (وجود ضایعات، بی نظمی، شرایط بد محیطی و …)
- اضافه کردن محصول یا محصولات جدید
- ایجاد یک بخش جدید یا کارگاه جدید
- جایگزین نمودن ماشین الات قدیمی
- هر گونه برنامه کاهش هزینه ها
ارتباط طراحی کارخانه با دیگر بخش ها (مراکز تهیه اطلاعات)
- بخش فروش
- بخش خرید
- بخش مهندسی محصول
- بخش پرسنلی
- بخش مالی
- بخش مهندسی تولید
- بخش مهندسی صنایع
- بخش کنترل توليد
- بخش مهندسی طراحی ساختمان
- بخش بازرسی و کنترل تولید
- بخش مدیر عامل
منابع اطلاعات کلیدی در طرحریزی PQRST
- محصول (Product): چه چیزی قرار است تولید شود
- مقدار (Quantity): چه مقدار از هر یک از اقلام باید تولید شود
- روش تولید (Routing): فرآیند و ترتيب عمليات تولید محصول چگونه است؟
- خدمات پشتیبانی (Supporting): چه ماشین آلات و تجهیزاتی مورد نیاز است؟
- زمان (Time): طی چه زمانی باید محصول تولید شود.
مراحل طراحی کارخانه
- شناخت محصول: لیست قطعات، لیست مواد، نقشه های فنی قطعات و محصولات، نقشه گسترده محصول، نمودار مونتاژ
- شناخت میزان محصول
- شناخت تکنولوژی ساخت
- شناخت فرایند ساخت: برگ مسیر تولید، نمودار فرایند عملیات
- طراحی تکنولوژی تولید: کارگاهی، گروهی، محل تابت،خط تولید
- تعیین تعداد منابع
- تعیین خدمات تولیدی ، اداری
- تعیین تاسیسات مورد نیاز کارخانه
- تهیه ساختار سازمانی و تعیین نیروی انسانی کل کارخانه
- برآورد برق و سیالات
- تخمین فضای مورد نیاز
- طراحی جریان کلی مواد
- طراحی سیستم انتقال مواد
- طراحی چیدمان داخلی دپارتمان ها
معیارهای کارایی (عملکرد خوب) در طراحی کارخانه
- روان بودن فرآیند تولید
- بدون وقفه
- مسیر ساده: مسیری که حتی المقدور مستقیم بوده و برگشت به عقب وجود نداشته باشد.
- کم بودن حجم انتقال مواد:
- – قرار دادن دستگاه ها با توجه به ترتیب عملیات
- کم کردن فاصله بین دستگاه ها و دپارتمان ها و ایستگاه های کاری
- استفاده از ظرف ها و تجهیزات حمل و نقل مناسب
- بالا بودن سرعت گردش مواد در جریان ساخت
- استفاده از ماشین آلات و تجهیزات با کارایی بالا
- طراحی مناسب فرآیند
- طراحی مناسب ایستگاه های کاری
- انعطاف پذیری
- در مقدار، نوع و حتی فرایند تولید
- پائین آوردن حجم سرمایه گذاری
- استفاده مؤثر از نیروی انسانی
- بالانس خطوط تولید
- حمل و نقل های دستی
- قراردادن مواد و قطعات در محل های مناسب
- هماهنگی انسان و ماشین
- امکانات رفاهی کافی برای کارکنان
- ایمن بودن شرایط کاری
- حریق
- صدمات به چیدمان (مثلا در مورد میزهای تراشکاری که امکان پرتاب قطعه از دستگاه وجود دارد)
- راه های خروج اضطراری
- توجه به ارگونومی
- نور
- رنگ محیط
- رطوبت
- جهت وزش باد
- کم بودن ضایعات تولیدی و افزایش محصولات
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
مراحل مطالعاتی مختلف در احداث یک واحد صنعتی
-
انواع فرانشیز یا کسب امتیاز
-
نحوه پرداخت هزینه و تحویل گرفتن تجهیزات و دستگاه ها
-
تعیین ظرفیت کارخانه
-
مطالعات محل اجرای طرح
-
مطالعات خصوصیات ساختمانی یک واحد صنایع خوراکی
-
فلزات مورد استفاده در صنایع غذایی
-
محاسبه فضاهای مورد نیاز در سالن تولید
-
محاسبه تعداد ماشین آلات
-
طرز سازماندهی فیزیکی ماشین آلات تولیدی
-
استقرار خط تولید
-
انواع نوار نقاله ها
-
بویلرها یا دیگ بخار
-
انواع فاضلاب و روش های تصفیه آن
-
شاخص های آلودگی آب و فاضلاب
-
محاسبات و هزینه های اقتصادی
-
تعیین سود خالص سالیانه
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ باقیمانده ها و آلاینده ها در مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آنها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.