اصول صحیح نگهداری و مصرف چربی ها و روغن ها
اصول صحیح نگهداری و مصرف چربی ها و روغن ها
اصول صحیح نگهداری و مصرف چربی ها و روغن ها
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 16
مقدمه:
چربی ها و روغن ها از زمان های بسیار دور بعنوان یکی از مهمترین اجزاء غذا و تامین کننده عمده انرژی در دوره های سنی مختلف مخصوصاً در دوران
کودکی محسوب می شوند.
علی رغم نقش مهمی که روغن های خوراکی در تغذیه و سلامتی انسان دارند اگر در انتخاب نوع و میزان مصرف روغن و همچنین چگونگی نگهداری و استفاده از آنها دقت کافی نداشته باشیم عوارض غیر قابل جبرانی از قبیل چاقی بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان ها را به دنبال خواهند داشت.
امروزه بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ها مهمترین علل مرگ و میر در کشورها هستند. متخصصین تغذیه اعتقاد دارند که تغذیه ناسالم بخصوص مصرف غذاهای چرب و سرخ شده و روغن های جامد از مهمترین عوامل ایجاد کننده ی آن می باشد. مطمئناً اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این
زمینه نقش مهمی در اصلاح الگوی مصرف روغن ها و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای غیر واگیر مرتبط با آن را دارد.
منابع روغن های خوراکی:
چربی ها به دو شکل گیاهی و حیوانی در برنامه غذایی ما وجود دارند.
چربی های گیاهی: بزرگترين منابع توليد روغن هاي گياهي، دانه هاي روغني مانند سويا، آفتابگردان، كلزا، ذرت، پنبه دانه، بادام زميني و ميوه هاي درختي مانند پالم، زيتون، نارگيل، پسته هستند. روغن هاي گياهي مايع متداول عبارتند از روغن هاي آفتابگردان، زيتون، ذرت، سويا، تخم پنبه، كنجد، نارگيل، گلرنگ، كلزا، بادام زميني. این نوع چربی ها دارای اسیدهای چرب غیر اشباع هستند که در دمای اتاق به شکل مایع است و نسبت به چربی
حیوانی سالم تر است.
چربی های حیوانی شامل پیه، کره، چربی زیر پوست مرغ و چربی موجود در گوشت و لبنیات است. این نوع چربی ها دارای مقدار زیادی اسید های
چرب اشباع هستند که باعث افزایش کلسترول خون می شوند و با رسوب در رگ های بدن، سختی عروق (آترو اسکلروز)، بیماری های قلبی و عروقی و
سکته ها را بدنبال دارند.
چربی ها در رژیم غذایی ما به دو صورت مرئی و نامرئی یافت می شوند. چربی های مرئی به طور مجزا قابل رؤیت هستند (مانند کره، مارگارین،
روغن های گیاهی و حیوانی). اما چربی های نامرئی به طور مجزا دیده نمی شوند و در داخل بافت اغلب غذاها وجود دارند (مانند تخم مرغ، شیر، پنیر، ماست، بستنی، شکلات چیپس و آجیل).
چربی ها به همراه شیرینی جات در گروه متفرقه و در رأس هرم مواد غذایی جای دارند که باید به مقدار محدود مصرف شوند. اما همین مقدار کم و محدود چربی به دلایل ذیل برای سلامتی بدن ضروری است و در گروه کالاهای مصرفی ضروری جای دارند.
نقش و فواید روغن ها و چربی ها در بدن
- منبع عمده تأمین کننده ی انرژی مورد نیاز بدن می باشد. هر یک گرم چربی در بدن 9 کیلو کالری انرژی تولید می کند که تقریباً دو برابر انرژی بدست آمده از یک گرم کربوهیدرات یا پروتئین است.
- حامل ویتامین های محلول در چربی (k,E,D,A) هستند و به عبارتی در تأمین این گروه از ویتامین ها نقش مهمی دارند.
- چربی غذا در سنتنر پروستاگلاندین، استروئید ها و اسید های صفراوی نقش دارند که تأثیر مهمی در انتقال و هدایت تحریکات عصبی، تنظیم فشار خون و… را به عهده دارند.
- چربی ها نقش مهمی در تأمین اسیدهای چرب ضروری بدن مانند اسید لینولئیک و اسید لینولنیک که بدن قادر به ساخت آنها نمی باشد دارند نقش و فواید روغن ها و چربی ها در بدن بنابراین مقدار و کیفیت چربی رژیم غذایی در دوران های مختلف زندگی به ویژه دوران کودکی، بارداری و شیردهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به اینکه چربی با تاخیر بیشتری از معده تخلیه می شود باعث احساس سیری می شود.
- چربی ها باعث ایجاد طعم و مزه در غذا می شوند.
- چربی های زیر پوست با ایجاد یک لایه عایق از هدر رفتن حرارت بدن و نفوذ سرما به بدن جلوگیری می کند و همچنین نقش محافظ برای ارگان های مهم بدن مانند قلب و کلیه ها دارند.
- چربی ها و روغن نه تنها از دیدگاه سلامت و تغذیه ای بلکه از جنبه تجارت و مسائل تولیدی و صنعتی حائز اهمیت می باشند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- هیدروژناسیون چیست؟
- مضرات روغن ها
- اصول صحیح نگهداری روغن ها
- نکات مهم در سرخ کردن مواد غذایی
- تقلبات در روغن های خوراکی
- تقلبات روغن پالم
- تقلبات در کره و روغن زیتون
- اصول صحیح مصرف روغن ها
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ نمونه برداری از مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.