اسکان اضطراری و اردوگاه
اسکان اضطراری و اردوگاه
اسکان اضطراری و اردوگاه
فرمت: PDF تعداد صفحات: 12
گاهی حوادث بطور مستقیم خانه و کاشانه انسان را هدف آسیب و تخریب قرار می دهد. مانند: زلزله ، سیل و ….. و گاهی نیز ناشی از آسیب و مشکلاتی است که در اثر برخی مخاطرات ایجاد می گردد و به گونه ای است که ناچار به ترک خانه و زندگی خود می شوند. مانند: جنگ ها، منازعات قومی و سیاسی ، و … به هر حال بی سرپناهی یکی از رایج ترین پیامدهای سوانح و درگیری ها می باشد.
سرپناه (Shelter) چیست؟ یک فضای سرپوشیده مسکونی زندگی، که امنیت، محیط بهداشتی همراه با حریم خصوصی و کرامت برای گروه ها و خانواده ها را فراهم می آورد.
نکته: افراد بی سرپناه را بی خانمان نیز گویند.
نقش های مهم و گوناگون سرپناه اضطراری عبارتند از:
- محافظت در برابر گرما و سرما، باد و باران و غیره ..
- حفظ و نگهداری اموال و اثاثیه
- ثبت و حفظ حدود خانه (مالکیت و حق تصرف)
- ایجاد تمرکز و جلوگیری از مهاجرت
- ایجاد مبدأ اولیه برای انجام عملیات بعدی (خروج اموال از زیر آوار – باز سازی و …)
- ایجاد تأمین و امنیت عاطفی بین اعضای خانواده و محیط
- تعیین آدرس مشخص برای دریافت خدمات امدادی و پزشکی و …
هدف از اسکان افراد بی سرپناه چیست؟ حفاظت از جسم، حفاظت از جایگاه و مقام انسان ها، هویت و تشخیص موقعیت و …
شیوه های کلی اسکان آوارگان ناشی ا زسوانح عبارتند از:
الف: اسکان افراد بصورت پراکنده
ب: اسکان افراد در کمپ
ج: اسکان افراد بصورت انبوه در اماکن عمومی
نکته: افرادی که به هر دلیل خانه و کاشانه خود را از دست داده و گرفتار مشکل بی خانمانی هستند را آواره گویند.
انواع آوارگی کدامند؟
- آواره داخلی: افرادی که در اثر درگیری های قومی و نظامی، از خانه و کاشانه خود رانده شده و یا به دلیل نا امنی و ترس از آزار و شکنجه و کشته شدن، مجبور به فرار شده اند.
- آواره خارجی: کسانی که از مرزهای بین المللی عبور کرده، اما در کشورهای دیگر بطور قانونی پناهنده شناخته نمی شوند.
- پناهندگان: افرادی که به علت وقوع جنگ و یا دارا بودن عقاید، نژاد، دین، قومیت، ملیت، و یا عضویت در گروه های اجتماعی خاص تحت تعقیب، مورد شکنجه و آذیت و آزار قرار گرفته و مجبور به ترک زادگاه خود شده و به کشور دیگر پناه می برند.
امداد سرپناه چیست؟ محصولات و ضروریات تدارکاتی، جهت فراهم آوری سرپناه اضطراری در یک دوره اضطراری را گویند.
اهمیت وجوب سرپناه کدامند؟
الف:بدون سرپناه، بازماندگان، آسیب دیدگان، و حتی افراد سالم خیلی زود قربانی ناشی از نا امنی و عوامل محیطی خواهند شد.
ب: افراد نیازمند به سرپناه اضطراری (کوتاه مدت یا بلند مدت) ارزیابی شده تا به سرعت و اولویت نیاز در هر شکل ممکن مورد رسیدگی قرار گیرد.
ج: بهترین انتخاب در اختصاص آن در جامعه و موجود که بایستی قبل از وقوع سانحه مورد شناسایی قرار گرفته و اینکه بوسله مخاطره آسیب ندیده باشد.
وضعیت مدیریت اسکان اضطراری در مراحل ابتدایی سانحه کدامند؟
- مراکز دولتی و عمومی که گنجایش مناسبی داشته و دارای امکانات اولیه ای چون آب، فضای سرپوشیده و امکانات بهداشتی بوده باشند مانند: استادیوم های سرپوشیده، سالن های اجتماعات و سخنرانی، انبارها، فضاهای سرپوشیده، فرودگاه ها
- دهکده های چادری که در مدت زمان کوتاه برپا می گردند.
سازمان های بین المللی و اصلی پی گیر اسکان آسیب دیدگان از سوانح کدامند؟ فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر و کمیساریای عالی پناهندگان
نکته: سازمان های بین المللی مانند آکسفام، صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف)، نقش محدودی را می توانند ایفا کنند.
سازمان های امدادی کمکی در سوانح کدامند؟ و در قبال اسکان آوارگان چه سیاستی را دنبال می کنند؟
الف: پزشکان بدون مرز و توصیه های سیاسی آن :
- 3/5 مترمربع سرپناه برای هر نفر
- انجام ساخت و ساز توسط خود آوارگان
- استفاده از مواد اولیه محلی
- در صورت امکان هر خانواده یک سرپناه مجزا داشته باشد.
- از واحدهای پیش ساخته استفاده نشود.
نکته: در اسکان موقت بر خلاف سرپناه موقت، مهاجرین یا پناهندگان بخوبی می دانند که این عمل ممکن است چندین ماه به طول انجامد و خود پایه گذار و برپاکننده مسکن موقت هستند. مانند: اجاره اتاق و یا آپارتمان، تهیه چادر، و … لذا انواع اسکان موقت بدین صورت خواهد بود:
الف- اسکان موقت در محل: بازماندگان برای محافظت از خود دربرابر بلایا و یا تهدید بحران های دیگر، ایجاد می کنند و خانه های جدید در همان محل، احداث و یا تهیه می شود. لازم به ذکر است که: چگونگی و محل اسکان موقت به نوع بحران بستگی دارد. برای مثال: در مواجهه با تورنادو (نوعی طوفان) باید در زیر زمین پناه گرفت و اما در جریان متصاعد شدن گازهای شیمیایی خطرناک باید از سطح زمین فاصله گرفته و حتی الامکان به طبقات بالاتر رفت. و نیز در جریان حملات هسته ای برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض زیانبار رادیواکتیو باید به طبقات زیر زمین رفته و در پشت اشیائ حجیم، متراکم و سنگین سنگر گرفت.
نکته: اسکان موقت در محل بر حسب مدت اقامت در محل به دو دسته : کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود.
ب- اسکان موقت در خارج از محل: ترک محل اقامت برای حفظ سلامت و بقای جامعه آسیب دیده و یا در معرض خطر ضروری می باشد. مانند: جنگ ها، منازعات قومی، آتش فشان، رانش زمین، سیل و نظایر آنها
ج- اسکان دائم (Permanent Sheltering): به دنبال رخ دادن سوانحی مانند زلزله که خانه و کاشانه افراد نابود می شوند ضرورت پیدا می کند.
توجه: این مهم در مرحله باز سازی پس از سانحه شکل گرفته و فرایندی است که به زمان طولانی تری نیاز داشته و لزوما باید بسیاری از دستگاه های اجرایی در این مرحله همکاری و هماهنگی داشته باشند.
واکنش آوارگان در سوانح: واکنش افراد در معرض یک بلای طبیعی و در مواجهه با از دست دادن خانه و کاشانه خود از یکدیگر متفاوت است. ودر کل می توان این واکنش ها را در گروه های زیر طبقه بندی نمود.
- افراد تمایل دارند که در محل باقی مانده و در نزدیکی خانه ویران شده خویش به جهت اینکه اموال و اثاثیه انان در زیر آوار قرار دارد سکونت نمایند .مانند زلزله ها
- افراد از خانه های خود دور شده و در سالن های اجتماعات، و یا ساختمان های دولتی و فضاهای جمعی مثل استادیوم های ورزشی اسکان می نمایند. مانند: طوفان، سیل، آتش فشان، جنگ ها، درگیری های قومی و …
- مردم به صورت گروهی از خانه های خود دور می شوند که در این مهم، ساخت اردوگاه موقت برای آنان که به اجبار خانه و منطقه زندگی خود را ترک کرده اند امری ضروری است زیرا مردم آسیب دیده بصورت گروه های نسبتا بزرگ و برای مدت نامشخصی به اجبار در کنار هم زندگی می کنند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- شاخص های استاندارد کمیساریای عالی پناهندگان در اسکان آوارگان
- راهنمای طراحی محل اردوگاه
- جدول مقایسه ای نیاز به آب بر اساس استانداردهای اسفیر و معیارهای کمیساریای عالی پناهندگان
- استانداردهای اردوگاه
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.