ارزیابی تحولات مدیریت پسماند
ارزیابی تحولات مدیریت پسماند
ارزیابی تحولات مدیریت پسماند
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 24
فهرست:
- پسماند – پیامد زندگی
- تولید پسماند در یک جامعه صنعتی
- توسعه مدیریت پسماند
- مدیریت جامع پسماند
- بهره برداری از سیستم های مدیریت پسماند
- مسائل و موضوعات مورد بحث
- منابع
پسماند شامل کلیه مواد زائد ناشی از فعالیت های انسانی و حیوانی بوده که معمولا به شکل جامد هستند و به صورت غیر قابل استفاده و بی مصرف دور ریخته می شوند. اصطلاح پسماند که در این کتاب استفاده شده جامع بوده و شامل دورریزهای ناهمگون جوامع شهری و هم چنین مجموعه همگون تر پسماندهای کشاورزی، صنعتی و معدنی می باشد. این کتاب بر مناطق شهری که در آنها تجمع پسماند پیامد مستقیم زندگی می باشد متمرکز شده است.
هدف از این بخش معرفی عرصه مدیریت پسماند به خواننده و تعیین نیازهایی است که باید از طریق اعمال چنین مدیریتی به آنها نائل آمد.
پسماند – پیامد زندگی
از ابتدای زندگی بشر، انسانها و حیوانات از زمین برای تأمین زندگی و دفع پسماند استفاده می کرده اند. در آغاز، دفع پسماند انسانی و غیره مشکل خاصی ایجاد نمی کرد چون تعداد جمعیت کم و زمین قابل دسترس برای پذیرش پسماند فراوان بوده است. اگر چه مقوله بازیافت انرژی و ارزش کودی پسماند مواردی هستند که اخیرا مورد تأکید قرار گرفته اند، با این حال کشاورزان در زمانهای قدیم تلاش بی وقفه ای در این زمینه انجام می داده اند. بازیافت پسماند و استفاده از آن به عنوان سوخت و کود آلی به وسیله کشاورزان در کشورهای در حال توسعه، دلالت بر امر بازیافت در جوامع اولیه دارد.
مشکلات دفع پسماند به زمانی بر می گردد که انسانهای اولیه در قبایل یا روستاها و جوامع گرد هم آمدند و تجمع پسماند نتیجه طبیعی زندگی شد (شکل ۱). دورریزی پسماند غذایی و سایر پسماندها در شهرهای قرون وسطی (عمل دورریزی پسماند به خیابانهای خاکی، جاده ها و زمین های بایر) منجر به تکثیر موشها و متعاقب آن شیوع کک حامل طاعون خیار کی شد. فقدان برنامه مدیریت پسماند منجر به شیوع طاعون (مرگ سیاه) گردید که باعث مرگ نیمی از اروپائیان در قرن چهاردهم شد و متعاقب آن بسیاری از همه گیری هایی با مرگ و میر بالا اتفاق افتاد. در قرن نوزدهم اقدامات کنترل بهداشت عمومی از وظایف اساسی سازمانهای عمومی گردید. در این قرن رابطه بین کنترل جوندگان، مگس ها و ناقلین بیماریها با جمع آوری و دفع بهداشتی پسماند غذایی کشف شد.
ارتباط بین بهداشت عمومی و ذخیره، جمع آوری و دفع نادرست پسماند کاملا واضح است. مسئولین بهداشت عمومی معتقدند که موش ها، مگس ها و دیگر ناقلین بیماریزا در تلنبارهای باز پسماند، مسکن های با ساخت و نگهداری نادرست، وسایل ذخیره غذا و بسیاری از مکان هایی که غذا و پناهگاه برای موش ها و حشرات مرتبط با آنها مهیا باشد، تکثیر می کنند. خدمات بهداشت عمومی آمریکا (US PHS) نتایج مطالعه ای را که ۲۲ نوع بیماری انسانی را به مدیریت پسماند مرتبط می داند منتشر کرده است [۲]
پدیده های اکولوژیکی مثل آلودگی آب و هوا با مدیریت نامناسب پسماند مربوط می باشند. برای مثال شیرابه تلنبارهای روباز پسماند و محل های دفن غیر مهندسی، آبهای سطحی و زیرزمینی را آلوده می کند. در معادن، شیرابه تلنبارهای روباز پسماند ممکن است حاوی عناصر سمی مثل مس، آرسنیک و اورانیوم باشد و یا ممکن است باعث آلودگی منابع آبی با نمک های ناخواسته کادمیوم و منیزیم شود. البته طبیعت ظرفیت رقیق سازی، پراکندگی، تخریب، جذب یا به عبارت دیگر کاهش اثرات بقایای ناخواسته در اتمسفر، آبراهه ها و زمین را دارا می باشد. اگر ظرفیت خودپالائی طبیعت از حد مجاز تجاوز کند تعادل اکولوژیکی از بین می رود.
تولید پسماند در یک جامعه صنعتی
توسعه جوامع صنعتی در آمریکا به شروع انقلاب صنعتی در اروپا بر می گردد که متأسفانه باعث افزایش چشمگیری در مشکلات دفع پسماند شد. در اواخر قرن نوزدهم شرایط بهداشتی انگلیس بسیار وخیم بود. در نتیجه قانون بهسازی شهری مصوب در سال ۱۸۸۸ دورریزی پسماند در برکه ها، رودخانه ها و آبها را ممنوع کرد. ۱۱ سال بعد قانون رودخانه ها و بنادر در سال ۱۸۹۹ در آمریکا تصویب شد که مقررات مربوط به دفع پسماند در آبهای قابل کشتیرانی و زمین های اطراف را تدوین می کرد. بنابراین علاوه بر اثرات مثبت فناوری، اثرات منفی در رابطه با مشکلات دفع پسماند نیز وجود دارد. برای درک ماهیت این مشکلات، بررسی جریان مواد و تولید پسماند در جوامع صنعتی و هم چنین شناخت اثرات مستقیم پیشرفت های فن آورانه در طراحی تسهیلات پسماند ضروری است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارائه و تحلیل داده های مربوط به مدیریت پسماند
⇐ برنامه ریزی، مکان یابی و کسب مجوز برای تسهیلات مدیریت پسماند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.