اثرات کشاورزی بر کیفیت آب و سلامت انسان
اثرات کشاورزی بر کیفیت آب و سلامت انسان
اثرات کشاورزی بر کیفیت آب و سلامت انسان
فرمت: PDF تعداد صفحات: 15
اثرات آبیاری بر کیفیت آب های سطحی
بنا به پیش بینی سازمان ملل در مورد ازدیاد جمعیت جهان تا سال 2025، یک افزایش 40 تا 45٪ درصدی در میزان تولید غذا لازم است. کشاورزی فاریاب که در حال حاضر 17% از کل اراضی کشاورزی را تشکیل میدهد و 36% كل غذای دنیا را تولید می کند، در آینده سهم اصلی هرگونه راهبرد در افزایش تأمین غذای جهان را بر عهده خواهد داشت. در حال حاضر 75% از اراضی کشاورزی در کشورهای در حال توسعه قرار دارند که تخمین زده می شود تا سال 2000 به 90% خواهد رسید. .
علاوه بر مشکلاتی نظیر غرقابی شدن، بیابان زایی، فرسایش و شور شدن اراضی که مناطق آبیاری شونده را تحت تأثیر قرار می دهند، معضل افت کیفیت آب در نواحی پایین دست در اثر نمک ها، مواد شیمیایی کشاورزی و شیرابه های سمی، از جمله مشکلات جدی زیست محیطی به حساب می آید. شورشدگی منابع آب پدیده گسترده و مهمی است که توجه به آن نسبتا جدید است و شاید در مقایسه با شورشدگی خاک، از اهمیت بیشتری در توان پایداری آبیاری برخوردار باشد. در واقع تنها در چند سال گذشته مشخص شده است که اجزاء سمی و کمیاب نظير سلنيم، مولیبدن و آرسنیک در زه آبهای کشاورزی به واسطه آلودگی که ایجاد می کنند، تهدید جدی تری برای دوام آبیاری در برخی از طرح ها به حساب می آیند (اقتباس از لیتی و همکاران در گزارش رودز، ۱۹۹۳).
جدول1: اثرات کشاورزی بر کیفیت آب
نوع فعالیت کشاورزی |
اثرات | |
آبهای سطحی |
آب های زیرزمینی |
|
شخم – کشت بذر و نشاء |
رسوب گذاری و کدورت: حمل ترکیبات فسفر و آفت کش ها توسط رسوبات. ته نشست گل ولای در بستر رودخانه ها و از بین رفتن زیستگاه طبیعی آن برای تخم ریزی آبزیان و… | |
کود دادن | رواناب مواد مغذی به خصوص فسفر که منجر به خوار ک وری (یوتریفیکاسیون) شده و باعث طعم و بوی بد منابع آب می شود، رشد بیش از حد جلبک ها که باعث اکسیژن زدایی و مردن ماهی ها می گردد. |
رسوخ نیترات در آب های زیرزمینی، حد بالای آن تهدیدی برای سلامت عمومی به شمار می رود. |
پخش فضولات دامی |
به عنوان یک روش در غنی سازی زمین بکار می رود. پخش بر زمین یخ زده منجر به بالا رفتن حد آلودگی و نفوذ عوامل بیماریزا، فلزات، فسفر و نیتروژن درآب های پذیرنده می شود که به نوبه خود باعث پدیده “خوارک وری” و آلودگی بیشتر می شود | آلودگی منابع آب زیرزمینی به خصوص از طریق نیتروژن |
آفت کش ها | جریان رواناب آفت کش ها به آلودگی آب های سطحی و موجودات زنده منطقه منجر می شود. اختلال در زیست بوم آب به خاطر نبود جانوران شکارگر که واسطه اختلال در رشد و تولید مثل به وجود می آید. آسیب به سلامت عمومی به خاطر مصرف ماهی های آلوده. آفت کش ها همچون گرد و غبار توسط باد تا مسافت های بسیار دور برده شده و تا هزاران کیلومتر دورتر را آلوده خواهند ساخت. (برای مثال آفت کش های مناطق حاره و نیمه حاره در پستانداران مناطق قطبی بافته شده اند) |
برخی از این آفت کش ها در منابع آبهای زیرزمینی به رسوخ کرده و با آلوده کردن چاه ها، سلامت عمومی را مورد تهدید قرار میدهند. |
اصطبل های حیوانات و أخورها |
آلودگی آبهای سطحی توسط بسیاری از عوامل بیماریزا مانند باکتری و ویروس ها که باعث مشکلات مزمن در سلامت عمومی شده و همچنین آلودگی توسط فلزات موجود در ادرار و مدفوع | نفوذ بالقوه نیتروژن و فلزات و غيره به درون آب های زیر زمینی |
آبیاری | رواناب حاوی نمک به شورشدگی آبهای سطحی می انجامد، رواناب حاوی کودها و آفت کش ها به آبهای سطحی که باعث تخریب اکولوژیکی و تجمع آنها در انواع ماهی های خوراکی و دیگر آبزیان می شود، سطح بالای عناصر کمیاب همچون سلنیم باعث آسیب های جدی اکولوژیکی و تأثیر منفی بالقوه بر سلامت انسان خواهد شد. |
غنی شدن آب زیرزمینی با نمک ها و مواد مغذی (به خصوص نیترات ها) |
پاکتراشی |
فرسایش و تخریب زمین که به افزایش سطح رسوبات و گل و لای در بستر رودخانه ها و از بین رفتن جانوران بستر رودخانه ها و غیره می انجامد. اخلال و تغییر در نظام آبی که اغلب همراه با فقدان جریان های دائمی رخ می دهد، و بروز مشکلات بهداشت عمومی به خاطر کمبود آب آشامیدنی |
از بین رفتن نظام آبی (رژیم هیدرولوژیک) اغلب همراه با افزایش فرسایش سطحی و کم شدن و برگشت آب به منابع زیرزمینی. تأثیر بر آب سطحی به خاطر کاهش جریان در فصل های خشک و تمرکز آلاینده ها و مواد مغذی در آب های سطحی |
جنگل کاری |
اثرات در سطح بسیار وسیع، رواناب حاوی آفت کشها و آلودگی آب های سطحی و ماهی ها، مشکلات فرسایش و رسوب گذاری | |
کشت درون آب | رها شدن آفت کش ها (بطور مثال (TBTو مقدار بالایی از مواد مغذی در آب های سطحی و زیرزمینی از طریق مواد تغذیه و دفعی که به پائین آمدن شدید سطح اکسیژن در آب می انجامد.
|
|
اثرات بر روی سلامت عمومی
آب آلوده عامل اصلی بسیاری از امراض، مرگ و میرها و فلاکت های انسان است. براساس اعلان سازمان بهداشت جهانی، سالانه چهار میلیون کودک بر اثر اسهال ناشی از عفونت برخاسته از آب آلوده می میرند. اکثر باکتری های موجود در آبهای آلوده، کلیفرم هایی هستند که از طریق مدفوع انسان خارج می شوند. رواناب های سطحی و در نتيجه آلودگی با منابع نامتمرکز نقش بزرگی در بالا رفتن میزان عوامل بیماریزا در آبهای سطحی ایفا می کنند. سرویس های بهداشتی روستایی که معمولا طراحی درستی ندارند، باعث آلودگی آبهای زیرزمینی می شوند.
آلودگی برخاسته از کشاورزی بطور مستقیم و غیر مستقیم اثرگذار بر سلامت انسان است. گزارش بهداشت جهانی مبنی بر این است که افزایش سطح نیتروژن در آبهای زیرزمینی بسیاری از نقاط جهان پیامد شدت گرفتن فعالیت های کشاورزی می باشد. این پدیده در برخی از نقاط اروپا به خوبی شناخته شده است در برخی از کشورها غلظت نیترات به قدری افزایش یافته است، که بیش از ۱۰ درصد مردم در معرض غلظت های بیش از حد مجاز نیترات در آب آشامیدنی (۱۰ میلی گرم بر لیتر) قرار دارند. اگر چه سازمان بهداشت جهانی ارتباط مشخصی بین نیترات ها و نیتریت ها و سرطان نیافته است، اما راهنمای آب آشامیدنی سالم را پایه گذاری نمود تا از بروز بیماری «متاهموگلوبينميا» که نوزادان نسبت به آن آسیب پذیر هستند جلوگیری کند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
- بررسی نمونه هایی از کشاورزی بر کیفیت آب
- اطلاعات مربوط به آلودگی آب های کشاورزی در کشورهای در حال توسعه
- انواع تصمیمات در امر کشاورزی برای کنترل کانون های نامتمرکز آلودگی
- مشکل اطلاعات در کیفیت آب ها
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.