آلودگی آب (جامع pdf)
آلودگی آب (جامع pdf)
آلودگی آب (جامع pdf)
فرمت: pdf تعداد صفحات: 91
فهرست:
- مقدمه
- گردش آب در طبیعت
- مقدار آب و وضعیت آن در ایران و جهان
- منابع آب
- خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب
- خواص غیرمعمول آب
- سایر مشخصات کیفی آب
- کیفیت آب ها
- سازمان های مسئول کیفیت آب
- آلاینده های آب
- اثرات آلودگی آب بر سیستم های طبیعی تا سرحد کاهش حلالیت اکسیژن
- اثرات آلودگی آب بر انسان
- روش های مختلف گندزدایی آب
- عوامل موثر در گندزدایی با مواد شیمیایی
- فراورده های جانبی گندزدایی آب
- کنترل فراورده های حاصل از گندزدایی آب DBPs
- روش تصفیه آب و لزوم آن
- فرایند تصفیه آب
- منابع
مقدمه
آب در چرخه طبیعی خود که عمدتا از تبخیر آن در دریاها شروع و با تشکیل ابرها، ریزش نزولات جوی، ایجاد جریان های سطحی و زیرزمینی و در نهایت بازگشت آن به دریاها خاتمه می یابد مواد مختلف بسیاری را همراه خود انتقال می دهد. بدین ترتیب آب خالص در طبیعت یافت نشده و با توجه به وجود آلودگی های بیولوژیکی طبیعی و همین طور عدم حفظ بهداشت محیط زیست و آب، امروزه دستیابی به آب سالم و قابل شرب در طبیعت به مقدار کافی ممکن نبوده و بالطبع ناگزیر از تصفیه آب می باشیم.
مجموعه عملیاتی که به منظور آماده کردن آب برای مصارف مورد نظر اجرا می شود، «تصفیه آب» و مجموعه تأسیسات و تجهیزاتی که عملیات تصفیه آب را در برمی گیرد، «تصفیه خانه» نامیده می شود. بنابراین برای تهیه آبی مناسب برای شرب و مصارف عمومی شهری یک رشته عملیات در تصفیه خانه آب به مورد اجرا گذارده می شود تا آب دریافتی از منابع آب را با کیفیتی قابل قبول در چارچوب استاندارد «آب آشامیدنی» تحویل نماید.
«آب آشامیدنی» استاندارد، به طور کلی آبی است که بی رنگ، بی بو و با طعم مطبوع و گوارا، که مصرف آن حتی در دراز مدت هم به لحاظ عاری بودن از مواد مضر، ضرری به سلامت مصرف کننده و خسارتی به تجهیزات انتقال، توزیع و مصرف وارد نمی آورد.
عملیاتی که در تصفیه خانه آب آشامیدنی در رابطه با تصحیح کیفیت آب اجرا می شود، بستگی به کیفیت آب منابعی دارد که برای تأمین آب آشامیدنی در نظر گرفته می شود و طرح تأسیسات تصفیه خانه نیز با در نظر گرفتن اینکه آب تصفیه شده برای مصرف شرب و مصارف عمومی شهری به کار برده خواهد شد پیش بینی می شود و تجهیزات و تأسیسات تصفیه خانه نیز بر اساس طرح مصوب نصب می گردد.
گردش آب در طبیعت
آب در طبیعت به طور مداوم در حال چرخش است و این چرخه باعث ادامه حیات در روی کره زمین است. آب در اولین گام از این چرخه توسط انرژی تابشی از طرف خورشید به بخار تبدیل شده و وارد جو می گردد. میزان تبخیر سالیانه از سطح کره زمین را می توان چنین تصور کرد. تصور کنید که كل سطح زمین را آب فرا گرفته بود، میزان تبخیر سالیانه عبارت است از بخار شدن یک لایه از آب به ضخامت ۱ متر از این اقیانوس پهناور، همان طور که مشخص است این میزان بسیار زیاد بوده و حجم قابل توجهی از آب را تشکیل می دهد، دومین گام از چرخه آب تراكم بخار آب است. در این مرحله آب پس از تبخیر به طبقات فوقانی جو می رسد و در اثر دمایی پایین این منطقه و دلایلی دیگر متراکم
شده و تشکیل ابر را می دهد این ابرها در اثر پدیده جابجایی هوا به مناطق دیگری منتقل شده و در شرایط خاص متراکم تر می گردد تا ابعاد آن به حدی برسد که دیگر توانایی شناور ماندن در هوا را نداشته باشند. در این حالت سومین گام از چرخه آب در طبیعت ایجاد می گردد که همان بارش است. ۶۰ درصد آب پس از آن که به شکل باران و برف به زمین رسید مجددا از طریق تبخیر و تعرق به جو باز می گردد. ۳۰ درصد از آب باقی مانده به شکل روان آب های سطحی به رودخانه ها وارد می شود و تنها ۱۰ درصد آن به زمین نفوذ نموده و تشکیل آبهای زیرزمینی را می دهد.
مقدار آب و وضعیت آن در ایران
میزان بارندگی سالیانه در کشور ایران حدود ۴۰۰ میلیارد متر مکعب می باشد که ۲۴۰ میلیارد آن بخار شده و نزدیک به ۶۰ میلیارد مترمکعب آن به زمین فرو می رود. در نتیجه ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد مترمکعب از بارندگی به صورت آبهای سطحی در مناطق مختلف کشور جاری می گردد. از ۱۶۴۸۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت ایران پس از کم کردن میزان گستردگی کوهها، تپه ماهورها، باتلاق ها، جنگل ها، اراضی موات و بایر حدود ۲۰ میلیون هکتار زمین مزروعی باقی می ماند. تأسیسات مخزنی ذخیره آب که در حال حاضر فعال بوده و یا در دست ساختمان می باشند بالغ بر ۳۸/۴ میلیارد مترمکعب از گنجایش ذخیره آبهای سطحی کشور را دارا می باشند که مجموعا ۳۴ درصد مجموع آبهای سطحی و آبهای زیرزمینی کشور را تشکیل میدهند.
اگر به مساحت کشور ایران به صورت دو ناحیه شرقی و غربی توجه شود در صد توزیع جمعیت، آبهای سطحی، آبهای زیرزمینی و مساحت، طبق جدول (1) مشخص خواهد شد.
ناحیه شرقی: شامل استان های اصفهان، یزد، کرمان، خراسان، سیستان و بلوچستان، فارس و بوشهر، ناحیه غربی: شامل استان های آذربایجان، گیلان، مازندران، مرکزی، کردستان، همدان و خوزستان می باشد.
جدول ۱: درصد توزیع جمعیت آبهای سطحی آبهای زیرزمینی و مساحت دو ناحیه شرقی و غربی
شرح |
ناحیه شرقی (%) | ناحیه غربی (%) |
جمعیت | 30 |
70 |
بارندگی |
40 | 60 |
آب های سطحی | 40 |
60 |
آب های زیرزمینی |
43 | 57 |
مساحت | 70 |
30 |
لازم به تذکر است که از ۲۵ میلیارد مترمکعب آب کنترل شده توسط سدها فقط حدود ۲ میلیارد مترمکعب آن توسط سدهای انحرافی کنترل می شود (نظیر سد طالقان، سد بمپور، سد شبانکاره و …)
از ۲۳ میلیارد مترمکعب دیگر که توسط سدهای مخزنی مهار می گردد حدود ۹ میلیارد مترمکعب بدون این که به توان از آن حتی برای تولید برق آبی استفاده نمود، صرفا جنبه کنترل سیل دارد. همچنین از بقیه ۱۴ میلیارد متر مکعب، ۱۱ میلیارد آن بدون آنکه به مصرف کشاورزی برسد فقط برای تولید برق مورد استفاده قرار می گیرد. در دو مورد فوق قسمت اعظم آب، مربوط به سدهای دز و کازرون در خوزستان می باشد.
بدین ترتیب حدود ۳۰ میلیارد مترمکعب از آبهای سطحی و ۲۹ میلیارد مترمکعب از آب های زیرزمینی به مصارف کشاورزی (ضمن تولید برق آبی)، صنعتی و خانگی می رسد. طبق برآوردهای موجود از ۵۹ میلیارد مترمکعب آب حدود یک میلیارد آن به مصارف صنعتی و ۱/۵ میلیارد آن به مصارف خانگی می رسد و بدین لحاظ، بخش کشاورزی مصرف کننده عمده آب می باشد. آمار نشان داده که از ۲۰ میلیون هکتار اراضی کاملا قابل کشت و حدود ۳۰ میلیون هکتار اراضی که شرایط قابل کشت را دارا می باشند، تنها تا سال ۱۳۵۷، ۳/۵ میلیون هکتار آن زیر کشت آبی رفته که مصارف آب کشاورزی آن حدود ۵۱ میلیارد مترمکعب در سال بوده است.
یعنی حدود ۱۴/۵ هزار مترمکعب آب به ازاء هر هکتار مصرف شده که این نشان دهنده استفاده بی رویه از آب در کشاورزی می باشد.
وضعیت آب در جهان
از کل آب موجود در دنیا ۹۷ درصد آن در اقیانوس ها می باشد. این بخش عظیم از آب دارای املاح بسیار زیادی بوده (برخی از املاح منجر به ایجاد شوری بالا می شوند که امکان استفاده از آن را بسیار محدود می نماید. به طور مثال آب دریاچه خزر ۱۳، خلیج فارس ۴۰ الی ۱۰۰ و دریاچه ارومیه ۱۸۰ الی ۲۰۰ کیلوگرم املاح به ازاء هر متر مکعب از آب خود دارند. از ۳ درصد آب باقی مانده در دنیا ۲/۳۸ درصد آن در قطب شمال و جنوب و همچنین در یخچال های طبیعی موجود است که عملا غیر قابل دسترس است. تنها ۰/۶۳ درصد از کل آب موجود در دنیا در رودخانه ها و دریاچه های آب شیرین وجود دارد که قابل شرب است. پس با این حجم اندک آب قابل شرب آلوده سازی آن در زندگی آیندگان اثر نامطلوب بسیاری خواهد گذاشت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ جزوه و سوالات تستی آلودگی آب + پاسخ تشریحی
⇐ اهمیت بهداشتی و اقتصادی آلودگی آب، خاک و هوا و بیماری های مرتبط با مواد زائد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.