آزمایشات فیزیکی و شیمیایی آب و فاضلاب
آزمایشات فیزیکی و شیمیایی آب و فاضلاب
آزمایشات فیزیکی و شیمیایی آب و فاضلاب
فرمت: pdf تعداد صفحات: 62
فهرست:
- پارامترهای فیزیکی
- بررسی رنگ، کدورت
- کل جامدات جامد، محلول و معلق
- پارامترهای فیزیکوشیمیایی
- PH
- هدایت الکتریکی (EC)
- پارامترهای شیمیایی
- سختی کل (TH)
- روش تیتراسیون
- سختی کلسیم (Ca-TH)
- سختی منیزیم (Mg-TH)
- اسیدیته
- کلر باقیمانده
- روش بدومتری
- تیتراسیون شاهد
- کلراید (–Cl)
- روش آرژانتومتری
- اسپکتروفتومتری UV
- روش نسلریزاسیون
- روش فنانترولین
- اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)
- و ….
پارامترهای فیزیکی رنگ
رنگ در آب از وجود یون های فلزی طبیعی، مواد خاکهای آلی، زغال سنگ نارس، پلانکتون ها، علف ها و فضولات صنعتی ناشی می شود. رنگ ظاهری، رنگ ناشی از مواد معلق و مواد محلول است. رنگ ظاهری را بدون فیلتراسیون یا سانتریفوژ کردن به دست می آورند اما رنگ حقیقی، ناشی از مواد محلول است. در این بخش به بررسی رنگ ظاهری می پردازیم.
نمونه برداری و ذخیره نمونه برای نمونه برداری از بطری های شیشه ای استفاده کنید و ظرف نمونه برداری را یکبار با آب نمونه شستشو دهید. نمونه ها را در حرارت پایین می توان تا ۲۴ ساعت نگه داشت اما قبل از آزمایش دمای نمونه را به دمای اتاق برسانید. سعی کنید هر چه سریعتر آزمایش را انجام دهید تا فعالیت های بیولوژیک در کار اختلال ایجاد نکند.
انتخاب روش: 1- روش مقایسه چشمی ۲- روش اسپکترومتری
روش مقایسه رنگ تقریبا برای تمام نمونه های آب آشامیدنی قابل اجراست. آلودگی بوجود آمده از بعضی فضولات صنعتی ممکن است رنگ های غیر معمولی ایجاد کند که قابل مقایسه چشمی نباشد، در این صورت باید یک روش دستگاهی استفاده می شود.
روش مقایسه چشمی
مداخله گرها: حتی یک کدورت کم باعث می شود، که رنگ ظاهری به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از رنگ حقیقی گردد. مقدار رنگ آب بینهایت وابسته به pH است و با افزایش pH به طور ثابتی شدت می یابد. به این دلیل در هنگام آزمایش رنگ pH را نیز گزارش می کنند.
ابزار: لوله های نسلر، pH متر
محلول های مورد نیاز: محلول استاندارد رنگ ( ۵۰۰ واحد): ۱/۲۴۶ گرم کلروپلاتینات پتاسیم ( معادل با ۵۰۰ میلی گرم فلز پلاتین) و ۱ گرم کلرور کبالت متبلور (COCl–. ۶H2O) ، (۲۵۰ میلی گرم فلز کبالت) را با ۱۰۰ میلی لیتر اسید کلریدریک غلیظ در آب مقطر حل و آن را به حجم ۱۰۰۰ میلی لیتر برسانید. این استاندارد دارای ۵۰۰ واحد رنگ می باشد.
– استانداردهایی با رنگ های ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۲۵، ۳۰، ۳۵، ۴۰، ۴۵، ۵۰، ۶۰، ۷۰ به وسیله رقیق سازی محلول استاندارد رنگ تهیه کنید. این استانداردها را تا در هنگام ذخیره در برابر تبخیر و آلوده شدن محافظت کنید.
روش کار:
- یکی از لوله های نسلر را با آبی که باید آزمایش شود پر کنید.
- آنها را با نمونه های استاندارد مقایسه کنید.
- به صورت عمود، از میان لوله ها به طرف پائین نگاه کنید.
- اگر نمونه کدورت دارد و کدورت آن گرفته نشده، رنگ نمونه را به عنوان رنگ ظاهری گزارش دهید.
- اگر رنگ بیش از هفتاد باشد، نمونه را با نسبت های معلومی از آب مقطر رقیق کنید تا رنگ در محدوده استاندارد قرار گیرد.
- از آنجا که مقدار رنگ به pH وابسته است، pH هر نمونه را اندازه بگیرید.
محاسبات:
واحدهای رنگ را به وسیله معادله زیر حساب کنید.
TCU = A×50 / B
A: رنگ ارزیابی شده یک نمونه رقیق شده B: میلی لیتر نمونه استفاده شده برای رقیق سازی
نتایج رنگ را به صورت عدد صحیح و به صورت ذیل گزارش دهید:
جدول ۱: تقریب مقدار رنگ
واحدهای رنگ |
1-50 | 51-100 | 101-250 | 251-500 |
نزدیکترین تقریب | 1 | 5 | 10 |
20 |
بو
بو و مزه به عنوان احساس های شیمیایی شناخته شده اند. بو به عنوان یک فاکتور کیفی شناخته می شود که به چند طریق روی آب اثر می کند. اکثر مواد شیمیایی آلی و برخی مواد معدنی در آب، بو و مزه ایجاد می کنند. این مواد ممکن است از فاضلاب شهری و صنعتی، منابع طبیعی مانند تجزیه مواد گیاهی) یا از فعالیت های میکروبی پیوسته ناشی شود. این پارامتر با واحد TON بیان می شود.
اصول کار: میزان شدت بوی موجود در نمونه مشخص آب، با واژهای مشخص می شود که شدت آستانه به نام دارد و مربوط می شود به آستانه بویایی. عدد آستانه بویایی مشخص کننده نسبت رقیق سازی است که در آن بو به ندرت قابل شناسایی است.
نمونه برداری و ذخیره نمونه: برای آزمایش بو در بطری شیشه ای نمونه گیری کنید و تا آنجا که ممکن است سریعتر آزمایشات را انجام دهید. اگر لازم است که نمونه را ذخیره کنید، حداقل ۵۰۰ میلی لیتر از نمونه را در بطری ریخته و آن را تا سر پر کنید. نمونه را سرد کنید. و هرگز از بطری پلاستیکی استفاده نکنید. دمای آب در سنجش بو موثر است، پس همراه با اندازه گیری بو، دما را گزارش کنید.
ابزار: ظرف اندازه گیری، پی پت، دماسنج و ظروف شیشه ای دیگر
معرف ها: آب بدون بو
روش کار:
- یک حجم مشخص از نمونه (آب بودار) را در ظرف اندازه گیری بریزید. معمولا ۲۰۰ میلی لیتر
- به تدریج آب مقطر بدون بو را به این نمونه اضافه کنید تا بوی نمونه از بین برود سپس حجم کل را یادداشت کنید.
- از فرمول زیر مقدار بو را بر حسب TON بدست آورید.
TON = A+B / B
A+B: حجم كل B: حجم نمونه (آب بودار)
کدورت
زلال بودن آب برای صنایع تولید کننده فرآوردهای مورد مصرف انسان و دیگر صنایع حائز اهمیت است. کدروت در آب به علت وجود مواد معلقي مانند خاک رس، شن، مواد آلی و معدنی ریز، پلانکتون و دیگر موجودات میکروسکوپی ناشی می شود. کدورت را می توان به صورت خاصیت نوری بیان نمود. کدورت براساس واحد NTU گزارش می شود.
نمونه برداری و ذخیره نمونه: کدورت را در همان روز نمونه برداری تعیین کنید. می توان نمونه را در مکان تاریک برای حداکثر ۲۴ ساعت نگه داشت. كل نمونه را قبل از آزمایش خوب به هم بزنید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی و تغییر شکل پسماند
⇐ تحلیل، تفسیر و مدیریت نتایج آزمون های فیزیکو شیمیایی آب
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.