آشنایی با بهداشت و بازرس ماهی
آشنایی با بهداشت و بازرس ماهی
آشنایی با بهداشت و بازرس ماهی
روش تشخیص فساد ماهی
مطمئن ترین روش برای تشخیص فشاد ماهی, نمونه برداری و کشت میکروبی است. اما برای تشخیص اولیه فساد، ابتدا باید مشخصات ماهی تازه را بدانیم بعد به تغییراتی که احتمالا بر اثر فساد پیش آمده پی ببریم. در ذیل برای آشنایی بیشتر به مشخصات ماهی تازه و کهنه اشاره می شود:
الف) مشخصات ماهی تازه:
- منظره عمومی: ماهی تازه صید شده سطح بدنش را فشر لزجی فرا گرفته و و دارای برق و جلای فلزی است. قشر لزج سطح بدن تا اندازه ای در اثر شستشوی بعد از صید از بین می رود.
- فلس ها: فلس ها یا پولک ها در ماهی تازه براق و اتصالشان به بدن محکم است
- باله ها: در ماهی تازه و سالم باله ها دارای حالت طبیعی و شعاع های آن از هم باز است.
- چشم ها: چشم ها درخشان، شفاف، روشن و برجسته بوده و تمام حدقه چشم را به مردمک چشم سیاه و عریض و عنبیه طلایی و بندرت قرمز رنگ است.
- برانشی ها: در ماهی سالم سرپوش برانشی ها کاملا حفره برانش ها را مسدود کرده است رنگ پرده های برانش در ماهی سالم از صورتی تا قرمز پررنگ و در انواع ماهیان متفاوت است. بوی مخصوص مرداب از برانش ها کاملا حس می شود. در امتحان میکروسکوپی خون موجود در بدر برانش، گلبولها، سرخ، سالم و هسته دار دیده می شوند.
- بو : بوی طبیعی ماهیان تازه شبیه بوی مرداب بوده و باید مشام بازرس با بوی طبیعی ماد آشنا باشد تا در صورت گندیدگی و استشمام بوی غیر طبیعی، به فساد و گندیدگی ماهی پی ببرد
- صلابت نعشی: در ماهی تازه صید شده صلابت نعشی کاملا واضح است. ولی پس از مدتی صلاحیت خود را از دست می دهد. در این حالت (تازه بودن) گوشت ماهی سفت و سخت و مرتجع بوده و در زیر فشار انگشت مقاومت کرده، به طوری که آثار انگشت بر روی ماهیچه آن باقی نمی ماند
- PH: ماهی تازه و سالم دارای PH حدود خنثی و یا کمی اسیدی (6-6.8) است.
- آنوس و شکم : آنوس در ماهی تازه و سالم، فرو رفته، رنگ پریده و بسته است و شکم آن نسبتا برآمده می باشد.
- اندرونه ها: برای بازرسی حفره داخلی و اندرونه ها شکافی از سوراخ آنوس تا ناحبه برانشها ایجاد می کنند. در ماهی سالم اندرونه ها شفاف و به رنگ سفید یا گلی و بی بو است.
ب) مشخصات ماهی گندیده و فاسد:
- منظره ی عمومی: ماهی کهنه سطح بدنش خشک و کدر است و در صورت فاسد شدن ممکن است فلس ها کنده شده و تغییر رنگ در سطح ماهی ظاهر شود.
- فلس ها: فلس ها در ماهی کهنه کدر و اتصال آن به بدن حیوان سست بوده و در اثر دست زدن به آسانی کنده می شود.
- باله ها: باله ها خشک، شل و افتاده است
- چشم ها: چشم ها رنگ طبیعی خود را از دست داده و تیره و کدر می شوند. در ابتدای گندیدگی چشم ها کم کم فرو رفته و حدقه چشم را پر نمی کنند. مردمک چشم غیر مشخص گردیده و تمام قسمت کره چشم یک رنگ می گردد که ابتدا خون به شکل عینک دور تا دور چشم را می پوشاند. این محوطه خونی کمکم که فساد پیشروی می کند رنگ پریده و سپس خاکستری می شود
- میرانش ها: هر چه ماهی کهنه تر باشد برانش ها تیره تر و کدرتر شده و در ماهیان تایید قهوه ای رنگ می گردد. هرگاه سرپوش برانش را فشار دهند خون تیره رنگی از ناحیه برانش خارج می شود که تعفن بوده و در امتحان میکروسکوپی گلبول ها پاره شده به نظر می رسند. چنانچه برانش ها را با دست بلند کرده و بو کنند بوی تعفن شدیدی حس خواهد شد.
- بو: هر چه فساد بیشتر شده و پیشروی کند، بوهای غیر طبیعی نیز زیادتر می شود. در ابتدا در اثر اتولیز مواد پروتئینی و به وجود آمدن ماده متیل آمین بوی مخصوص ماهی مانده، استشمام شده و بالاخره در اثر به وجود آمدن آمونیاک، سولفید هیدروژن و اندول و … بوی گندیدگی و فساد کامل حس خواهد شد.
- صلابت نعشی: صلابت نعشی در ماهی های کهنه از بین رفته و چنانچه با انگشت به عضلات ماهی فشار آوریم جای انگشت در سطح آن باقی خواهد ماند. عضلات پشتی به راحتی و آسانی از ستون فقرات ماهی جدا شده و در حین انجام این عمل مقاومتی حس نخواهد شد.
- PH: در ماهی کهنه و فاسد PH قلبایی است
- اندرونه ها: با قشر لزجی پوشیده شده و در موقع باز کردن محوطه شکمی بوی تعفن احساس می شود جگر به تدریج نرم شده و تغییر شکل پیدا می کند. سایر اندام ها تغییر رنگ داده و کدر می شوند. میکروب های موجود در روده ها به فعالیت پرداخته و حفره شکمی را متعفن ساخته و در بعضی موارد حباب های گاز تولید می کند. تولید گاز گاهی به قدری شدید است که عضلات داخلی را متلاشی ساخته چنانچه ماهی را در آب بیاندازند به علت وجود همین گازها در سطح آب قرار خواهد گرفت.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آموزش کامل تزریقات و پانسمان
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.