بهترین راه برای امنیت غذایی کامل
بهترین راه برای امنیت غذایی کامل
خرید غذاهای ارگانیک برای محیط زیست سالم تر
شاخص امنیت غذایی جهانی، به مسائلی فراتر از گرسنگی نگاه کرده و عوامل اصلی موثر بر ناامنی غذایی را از سه جنبه ی اصلی استطاعت پذیری در دسترس بودن و کیفیت مواد غذایی در بین ۱۰۹ کشور جهان بررسی می کند که کشور ایران در فهرست این کشورها قرار ندارد کشورهای کویت و امارات متحده عربی برای نخستین بار وارد این شاخص شدند این شاخص یک مدل پویای کمی و کیفی برای محک زنی است که از ۲۸ نماگر منحصر به فرد تشکیل شده و محرک های امنیت غذایی را در سطح کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می سنجد. در حالی که هر فرد معمولی روزانه به ۱۲۰۰ کالری نیاز دارد کشورهای پیشرفته ۲۳۰۰ کالری بیشتر و کشورهای کم درآمد ۱۰۰ کالری کمتر از این مقدار دریافت می کنند.
کشورهایی مثل آمریکا، اتریش، هلند و نروژ در راس امنیت غذایی قرار دارند که به لطف عرضه ی فراوان درآمد ،بالا هزینه پایین مواد غذایی نسبت به سایر مخارج و تحقیق و توسعه ی شدید در تولید مواد غذایی بوده است.
در حال حاضر برآورد میشود حدود ۸۴۲ میلیون نفر گرسنگی مزمن را تجربه میکنند که نسبت به ۸۶۸ میلیون نفر در سال ۲۰۱۳، کاهشی تقریباً ۳ را نشان میدهد این امر پیامد ربع قرن پیشرفت است که تعداد افراد دچار سوء تغذیه از سال ۱۹۹۰ تاکنون ۱۷ کاهش یافته است؛ علی رغم چنین پیشرفت هایی فقدان امنیت غذایی جهانی همچنان یک چالش باقی مانده است.
درجه بندی مواد غذایی ارگانیک
اصطلاحاتی که برای مواد غذایی ارگانیک استفاده می شود عبارتند از:
- صد در صد ارگانیک: محصولاتی که به طور کامل از ترکیبات آلی (طبیعی) تشکیل شده اند.
- ارگانیک: محصولاتی که ۹۵ درصد متشکل از ترکیبات آلی هستند.
- تولید شده با مواد ارگانیک: محصولاتی که دارای حداقل ۷۰ درصد مواد طبیعی باشند.
مواد غذایی که کمتر از ۷۰ درصد مواد طبیعی داشته باشند جزو محصولات ارگانیک محسوب نمی شوند.
معایب مواد غذایی ارگانیک
از معایب اصلی اینگونه مواد غذایی هزینه ی بالای آنها نسبت به محصولات غذایی غیرارگانیک است که این افزایش هزینه به دلیل عملیات گران تر، کشاورزی مقررات سخت دولتی و بازدهی کمتر محصول می باشد از دیگر معایب این گونه محصولات این است که در ۵ درصد افراد ممکن است واکنش های آلرژیک ایجاد کنند چرا که حتی برخی از سموم طبیعی و ارگانیک نیز مانند ريسين و استریکنین می توانند عوارضی را برای مصرف کنندگان ایجاد کنند.
همچنین پروتئین برخی از مواد غذایی مانند بادام زمینی، لوبیا، سویا، تخم مرغ، شیر و صدف ها به مایعات هضمی مقاوم هستند. در خصوص مصرف مواد غذایی ارگانیک گاهی گزارشاتی مبنی بر مسمومیت های غذایی مانند مسمومیت با گونه ای از اشریشیاکلی در اسفناج تازه دیده شده همچنین جوانه های لوبیای خام ارگانیک نیز چند بار موجب بروز سالمونلا در افراد گردیده است.
وضعیت مواد غذایی ارگانیک در ایران
در ایران محصولاتی از قبیل انار آب انار پسته وحشی، زعفران، انجیر، گلاب عسل چای برنج سیب، روغن زیتون و برخی از محصولات غذایی دیگر به صورت ارگانیک ارائه شده است. کافی نبودن تامین منابع ،مالی شفاف نبودن آیین نامه ها و ضوابط همکاری با بخش خصوصی، نارسایی در تامین نیازهای تحقیقاتی و نبود تعامل مثبت و سازنده بین بخشهای تحقیقاتی و اجرایی از جمله مشکلات این بخش است. به نظر میرسد استقبال مردم از محصولات غذایی ارگانیک خوب است اما مشکلاتی مانند قیمت بالا و همچنین تنوع کم این محصولات باعث شده است که این مصرف آنها آن چنان که باید در بین مردم رواج نداشته باشد.
امنیت غذایی و دسترسی به آن در ایران
در بعد از انقلاب اسلامی، امنیت غذایی پیوسته به عنوان هدف اصلی سیاست های توسعه و دسترسی به مقدار کافی مواد غذایی بوده است. همچنین سلامت تغذیه ای همواره به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه و زیر ساخت پرورش نسل های آینده ی کشور مورد تاکید بوده است. این پژوهش با بهره گیری از روش اسنادی به بررسی رابطه ی بین سیاست های توسعه ی کشاورزی و امنیت سیاسی بعد از انقلاب میپردازد و در پی آن است تا میزان موفقیت این سیاست ها را در ایجاد امنیت غذایی در سطح کلان و خرد دریابد.
این بررسی نشان میدهد که هر چند دولت در چارچوب سیاست های توسعه روستایی و کشاورزی، اقدامات قابل توجهی را آغاز کرده است و این سیاست ها به ویژه در سال های اخیر در افزایش میزان تولید بخش قابل توجهی از محصولات اساسی غذایی موثر بودهاند و حتی با اجرای طرح محوری گندم توانسته است به خودکفایی در این محصول راهبردی در کشور برسد ولی در فراهم کردن امکان دسترسی پایدار به امنیت غذایی برای تمام افراد جامعه چندان توفیقی حاصل نشده است. به عبارتی در حالی که این سیاست ها تا حد زیادی سبب ارتقای امنیت غذایی ملی شده اند ولی به علت وجود نابرابری های پایدار درآمد و ثروت در توزیع و فراهم کردن بستر موثر و پایدار آن در سطح خرد (خانوار) موفق نبوده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.