پاورپوینت امنیت غذایی و مایکوتوکسین ها
پاورپوینت امنیت غذایی و مایکوتوکسین ها
پاورپوینت امنیت غذایی و مایکوتوکسین ها
فرمت: PPT تعداد صفحات: 32
فهرست:
تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها | راه های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها |
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها | نتیجه گیری کلی |
اثرات سمی مهمترین مایکوتوکسین ها | منابع |
مروری بر مطالعات انجام شده در ایران |
تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها
ترکیبات طبیعی با وزن مولکولی پایین که به عنوان متابولیت های ثانویه توسط قارچ های رشته ای و کپک ها تولید می شوند.
همه مایکوتوکسین ها ریشه قارچی دارند اما همه ترکیبات مضر تولید شده توسط قارچ مایکوتوکسین نیستند.
- محصولات قارچی سمی برای باکتری ← آنتی بیوتیک
- محصولات قارچی سمی برای گیاهان ← فیتوتوکسین
- محصولات قارچی سمی برای مهره داران و دیگر گروه های حیوانی در غلظت های پایین ← مایکوتوکسین
مرور تاریخی مایکوتوکسین ها
ارزیابی کامل مایکوتوکسین ها در 1962 با یک بحران غیر معمول در نزدیک لندن در انگلیس 100000 جوجه بوقلمون مردند. به دلیل آلوده شدن خوراک بادام زمینی این دام ها به متابولیت های ثانویه آسپرژیلوس فلاووس (آفلاتوکسین ها) دانشمندان به فکر افتادند که دیگر متابولیت های مخفی کپک ها ممکن است مرگبار باشند.
جدول 1: مرور تاریخچه مایکوتوکسین ها
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها
- ترکیبات با سمیت بالا، موتاژن و سرطانزا تولید شده توسط چندین گونه آسپرژیلوس اساسا آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس
- حضور بالا در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری دارای شرایط اپتیمم دمایی و رطوبتی برای تولید افلاتوکسین
- حضور آفلاتوکسین ها در رنج وسیعی از محصولات کشاورزی شامل غلات (ذرت، سورگوم، برنج، گندم و ارزن)، ادویه ها (فلفل قرمز، فلفل سیاه، گشنیز، زردچوبه و زنجبیل)، دانه های روغنی (سویا، آفتابگردان، پنبه دانه)، مغزها (بادام، گردو، نارگیل)، شیر و کره
- شناسایی بیش از 18 نوع آفلاتوکسین و دارای انواع اصلی B1، B2، G1، G2 و M1
اکراتوکسین A
- دومین مایکوتوکسین مهم تولید شده توسط آسپرژیلوس اکراسئوس و پنی سیلیوم وروکوزوم و نیز آسپرژیلوس نایژر و آسپرژیلوس کربوناریوس
- تولید در نواحی معتدل توسط پنی سیلیوم وروکوزوم و در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری توسط گونه های آسپرژیلوس
- حضور طی نگهداری محصولات تازه (غلات، قهوه، کاکائو، میوه خشک شده، ادویه ها، گوشت خوک و گاهی در مزرعه روی انگورها)
فومونیسین ها
- مایکوتوکسین های با ویژگی سرطانزایی بالا تولید شده توسط فوزاریوم مونیلیفورم و فوزاریوم پرولیفراتوم
- دارای انواع A1، A2، B1، B2، B3 و B4
- حضور عمدتا در ذرت و در آرد ذرت، ذرت آسیاب شده خشک، انجیر خشک، چای ، گیاهان دارویی، شیر گاو و …
زرالئون (ZEN)
- تولید توسط گونه های فوزاریوم
- حضور در غلات مثل جو، ذرت، بلوط، گندم و نان
ومی توکسین (DON)
- تولید توسط فوزاریوم گرامیناروم
- حضور عمدتا در گندم و ذرت و در مقادیر کم در تخم مرغ ها و آب جو
تریکوتسن
- تولید توسط گونه های فوزاریوم و دیگر قارچ ها مثل تریکودرما، تریکوتسیوم، میکروتسیوم و استاکی بوتریس
- حضور در غلات و مشتقات آنها
- شناسایی بیش از 160 تریکوتسن و تقسیم بندی به 4 گروه بر اساس ساختار شیمیایی و انواع اصلی T2 و HT-2 (گروه A) و نیوالنول (NIV) (گروه B)
پاتولین
- تشکیل دهنده کوچکترین گروه متابولیت های سمی و تولید توسط آسپرژیلوس، پنی سیلیوم اکسپانزوم و فاسیلومیسس و بیسو کلامیس (بیسوکلامیس فلوا و نیوا)
- خطرناک ترین توکسین در میوه ها به ویژه سیب، هلو و محصولات آنها
سیترینین
- تولید توسط پنی سیلیوم اکسپانزوم و بعضی گونه های آسپرژیلوس و موناسوس
- حضور در میوه ها، جو، ذرت، پنیر و مکمل های رژیمی
توکسین های آلترناریا
- تولید توسط گونه های آلترناریا آلترناتا، آلترناریا دوکی، آلترناریا کیوکامرینا، آلترناریا سولانی و آلترناریا تنویسیما
- حضور در غلات، دانه آفتابگردان، دانه کلزا، زیتون و میوه ها
- آلترناریول و آلترناریول مونو متیل اتر سمی ترین توکسین های آلترناریا و توکسین های دیگر شامل تنوزونیک اسید، آلتنون و آلترتوکسین
توکسین های ارگوت
- تولید توسط کلاویسپس پورپورا و بعضی گونه های پنی سیلیوم، آسپرژیلوس و ریزوپوس
- حضور در گونه های علفی شامل دانه های کوچک طی فصل رشد
سیکلوپیازونیک اسید
- تولید توسط پنی سیلیوم سیکلو پیوم و پنی سیلیوم گریسئوفولوم، آسپرژیلوس فلاووس، آسپرژیلوس ورسیکولر و آسپرژیلوس تاماری
- حضور در بادام زمینی، ذرت و پنیر
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.