مهمترین اقدامات قبل، هنگام و بعد از وقوع زلزله
مهمترین اقدامات قبل، هنگام و بعد از وقوع زلزله
مهمترین اقدامات قبل، هنگام و بعد از وقوع زلزله
فرمت: Word تعداد صفحات: 14
فهرست:
- چند واقعیت مهم در مورد زلزله
- اقدامات قبل از وقوع زلزله
- ایمن سازی محیط کار و زندگی
- تمهیدات ایمنی در محل کار
- مثلث حیات امن ترین جا هنگام زلزله
- برنامه ریزی برای زلزله
- اقدامات هنگام وقوع زلزله
- اقدامات بعد از وقوع زلزله
یکی از رخدادهای طبیعی که همواره سبب بروز خسارات شدید به انسان و سازه های ساخت انسان گردیده وقوع زمین لرزه ها می باشد. امروزه با وجود پیشرفت قابل ملاحظه ی علوم و تکنولوژی و دستیابی انسان به فن آوری ساخت دستگاه ها و وسایل بسیار مدرن و دقیق هنوز این پدیده ی طبیعی به طور وسیع انسان را تهدید می کند. پیش بینی زلزله ها و کنترل این پدیده ی عظیم طبیعی که ناشی از تمرکز تنش در یک منطقه و رهایی ناگهانی آن است، همواره از آرزوهای انسان بوده ولی متاسفانه تا کنون علی رغم تلاشهای بسیار بشر موفق به یافتن راهکار و الگوی علمی مناسبی جهت پیش بینی آن نشده و همواره در مناطق لرزه خیز وقوع یک زلزله ناگهانی ساکنان محل را تهدید می.کند از جمله مناطقی که همواره در معرض خطر این پدیده می باشد کشور ما بوده که با نگاهی به تاریخ صده های گذشته تعداد بسیار زیادی زلزله های بزرگ که گاهی موجب نابودی کامل یک شهر شده به چشم میخورد و در دهه های اخیر نیز چندین بار شاهد وقوع زمین لرزه های بزرگ و خسارت بار در کشور بوده ایم. بنابراین ضروری به نظر میرسد جهت کاهش خسارات و تلفات ناشی از این پدیده آموزش های همگانی با هدف آشنایی با زلزله و راه های مقابله با خطرات آن به طور وسیع مورد توجه قرار گیرد.
۱- چند واقعیت مهم در مورد زلزله
هر ریشتر قدرت زمین لرزه را چند برابر می کند؟
اضافه شدن هر یک درجه به بزرگی ،زلزله انرژی آزاد شده آن را تقریبا 31.5 برابر بیشتر می کند.
کدام زلزله ها را حس نمی کنیم؟
زلزله های به بزرگی کمتر از ۴ ریشتر، بارها در طول ماه و حتی در یک روز اتفاق می افتند اما غالباً توسط انسان حس نمی شوند و خطری نیز به همراه ندارند. در مقابل، زلزله های بالای ۶ ریشتر چندان شایع نیستند.
بجز مقیاس ریشتر چه عوامل دیگری در مخرب بودن زلزله موثر هستند؟
میزان انرژی رسیده به هر نقطه از سطح زمین علاوه بر میزان انرژی آزاد شده در مرکز زلزله به مجموعه عواملی نظیر فاصله از مرکز زمین، جنس خاک و … بستگی دارد از همین رو خسارتهای وارده در زمین لرزه های دارای درجه ی یکسان، ممکن است بسیار متفاوت باشد. در نتیجه ریشتر مقیاس کاملی برای توصیف کامل زمین لرزه نیست .
تخریب منازل در اثر زلزله بستگی به بافت زمین و پی ساختمان هم دارد ساخت و ساز بر روی سفره های آب زیر زمینی و دامنه های پرشیب می تواند مخرب بودن زمین لرزه ها را افزایش دهد.
زلزله از چه ریشتری به بعد باعث تخریب ساختمانها می شود؟
متاسفانه ساختمانهای قدیمی کشورمان براساس اصول مهندسی ساخته نشده اند و یا سازه های فرسوده ای دارند. این نکته جواب به این سوال را سخت می کند اما، شاید بتوان گفت که در زلزله هایی با قدرت کمتر از ۵ ریشتر در ساختمانهای شهری خرابی رخ نمیدهد و در منازل خشتی و گلی روستایی هم امکان تخریب بسیار ضعیف است. معمولاً در ساختمانهای مهندسی ساز حتی در زمین لرزه های ۶ تا ۶ و نیم ریشتر هم خرابی رخ نمیدهد. البته باید نکات مهندسی در ساختن ساختمانها رعایت شود.
۲- اقدامات قبل از وقوع زلزله
هدف اصلی این دستورالعمل ها کسب آمادگی در مقابل زلزله و کاهش خسارت های جانی و مالی ناشی از آن است کلیه موارد به صورت مختصر و مفید ارائه می گردند تا به خاطر سپاری و همچنین انجام آنها بسیار ساده باشد
- مناطق زلزله خیز پیرامون و وضعیت زلزله خیزی محل کار و سکونت خود را شناسایی کنید .
- مناطق امن و حادثه خیز محل سکونت و محل کار را شناسایی کنید شرکت در دوره و کسب آمادگی و آموزش های لازم در خصوص مقابله با زلزله
- مقاوم سازی ابنیه و وسایل موجود در آنها
- امکان خطر آتش سوزی از طریق سیم های برق فرسوده ارتباطات، نشت لوله های گاز و تجهیزات گازسوز را بررسی کنید
- باز بینی و ایمن سازی سیستم های گاز و برق و آب درون محل زندگی و کار به خصوص شیرهای قطع گاز و برق
- محل کلید و شیرهای اصلی آب، برق و گاز را پیدا کنید. وسایل سنگین را در طبقات پایین بگذارید و قفسه ها را با استفاده از پیچ به دیوار محکم کنید.
- اشیای سنگین و افتادنی را مهار کنید
- وسایل شکستنی از قبیل ظروف شیشه ای و چینی را در طبقات بالای کمد و قفسه ها نگذارید
- لامپ ها و لوسترهای سقفی را محکم کنید
- وسایل و امکانات ضروری را تهیه نموده و در محل در دسترسی قرار دهید.
- در نظر گرفتن محل های مناسب برای اسقرار از جمله نقاط تجمع شرکت و نیز پایگاه های هلال احمر
- توجه به هشدارها و اطلاعیه های منتشر شده
- ایمن ساختن شیشه ها با زدن چسب، محکم کردن لوسترها و سایر اشیای آویزان، محکم کردن قاب عکس ها و زدن چسب روی شیشه ی آنها
شاید یکی از مهمترین و در عین حال ساده و قابل انجام ترین اقدامات برای عموم آماده سازی یک بسته اضطراری باشد. می توانید از یک کوله پشتی و یا ساک دستی و یا هر مورد دیگری جهت تهیه بسته ی اضطراری استفاده نمایید. بسته اضطراری باید در محلی خارج از منزل یا محیط کار قرار گیرد. جایی که در صورت وقوع زلزله دسترسی به آن آسان باشد و احتمال زیر آوار ماندن آن کم باشد محل هایی نظیر صندوق عقب اتومبیل در صورتی که در پارکینگ قرار نمی گیرد و یا جعبه ای که به همین منظور در محلی مثل حیاط منزل تعبیه شده پیشنهاد می گردد.
۳- ایمن سازی محیط کار و زندگی
چه محیط منزل مد نظر باشد، چه محل کار مدرسه و یا هر محیط دیگر بدون شک موارد بسیاری وجود دارند که می توانید شناسایی و به سادگی ایمن سازی کنید در ذیل فهرستی از مهمترین موارد قید می شوند بدون شک شما نیز بسته به محیط خود قادر به شناسایی موارد مهم خواهید بود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.