قوانین و شاخص های کنترل کیفیت هوا
قوانین و شاخص های کنترل کیفیت هوا
قوانین و شاخص های کنترل کیفیت هوا
فرمت: pdf تعداد صفحات: 35
مقدمه
اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می شود. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
قانون هوای پاک
قانون هوای پاک مصوب ۱۳۹۶/۰۴/۲۵
آلودگی هوا عبارت است از انتشار یک یا چند آلاینده اعم از آلاینده های جامد، مایع، گاز، پرتوهای یونساز و غیر یون ساز بو و صدا در هوای آزاد به صورت طبیعی یا انسان ساخت به مقدار و مدتی که کیفیت هوا را به گونه ای تغییر دهد که برای سلامت انسان و موجودات زنده فرآیندهای بوم شناختی اکولوژیکی) یا آثار و ابنیه زیان آور بوده و یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی گردد.
منابع آلوده کننده هوا به شرح زیر عبارتند از :
منابع طبیعی: شامل طوفان های گرد و غبار طوفان های شن آتش سوزی جنگل ها و مراتع آتشفشان ها و هواویزهای دریایی می باشد.
منابع انسان ساخت شامل؛
الف) منابع متحرک هرگونه منبعی از قبیل وسایل نقلیه موتوری و غیر موتوری که در اثر حرکت ایجاد آلودگی می کند.
ب) منابع ثابت هر گونه منبعی از قبیل صنایع عملیات معدنی، کشاورزی، بخش های خدماتی تجاری، اداری و خانگی که در محلی ثابت سبب انتشار آلاینده ها می شود.
ماده ۳- در مواقع اضطرار سازمان با همکاری وزارت کشور و تصویب هیأت وزیران باید ممنوعیت ها یا محدودیت های موقت زمانی، مکانی و نوعی را برای پیشگیری از اثرات زیانبار و مقابله با منابع آلوده کننده هوا برقرار نماید و بلافاصله مراتب را از طریق رسانه های همگانی به اطلاع عموم برساند با برطرف شدن شرایط اضطراری و کاهش آلودگی هوا، سازمان نسبت به رفع ممنوعیت و محدودیت برقرار شده اقدام و مراتب را به نحو مقتضی به عموم اطلاع میدهد.
ماده ۴- تولید انواع وسایل نقلیه موتوری و واردات آنها مستلزم رعایت حدود مجاز انتشار آلاینده های موضوع این قانون اعلامی از سوی سازمان می باشد.
استاندارد ساخت و تولید حد مجاز مصرف سوخت و واردات قطعات واجد استاندارد مرتبط با احتراق و یا مؤثر بر آلایندگی وسایل نقلیه از قبیل اگزوز، صافی فیلتر و واکنش ساز کاتالیست توسط سازمان ملی استاندارد ایران تعیین کنترل و نظارت می شود و با متخلفان برخورد قانونی صورت می گیرد.
شماره گذاری انواع وسایل نقلیه موتوری اعم از داخلی و وارداتی مستلزم رعایت حدود مجاز انتشار آلاینده های موضوع این قانون و اخذ تأییدیه سازمان می باشد سازمان موظف است از ادامه تولید و ورود وسایل نقلیه ای که حدود مجاز انتشار آلاینده های تعریف شده موضوع این قانون را رعایت نمی نمایند جلوگیری نماید. پیش فروش یا فروش این گونه وسایل نقلیه موتوری ممنوع است.
ماده ۵ ـ تمامی خودروسازهای داخلی و واردکنندگان خودروهای خارجی مکلفند خودروهای مشتریان خود را تا حداقل دو سال تمام یا چهل هزار کیلومتر (به مجرد تحقق هر کدام از آنها) ضمانت (گارانتی) کامل نمایند. کلیه قطعات، لوازم و تجهیزات مکانیکی ،الکترونیکی هشداردهنده و تعویضی متعلق به خودروها که وظیفه کنترل انتشار آلاینده های خودرو را برعهده دارند در طی این مدت مشمول ضمانت کامل میباشند و در صورت خرابی هزینه اصلاح، تعمیر، تنظیم و تعویض قطعه به صورت رایگان حسب مورد برعهده خودروساز داخلی یا نمایندگی خودروساز خارجی است.
تبصره – واردکنندگان و عرضه کنندگان خودروهای خارجی مکلفند علاوه بر رعایت حداقل ضمانت مندرج در این ماده سایر خدمات و ضمانت های مازاد شرکت سازنده را نسبت به بهره برداران داخلی اعمال نمایند.
ماده ۶ ـ به منظور اطمینان از صحت عملکرد خودرو در زمینه های فنی و ایمنی و کنترل آلاینده های هوا و صدا، انجام معاینه فنی کلیه وسایل نقلیه موتوری اعم از سبک، نیمه سنگین، سنگین، موتورسیکلت که توسط بخش های دولتی عمومی و غیر دولتی به کار گرفته می شوند در دوره های زمانی منظم و توسط مراکز مورد تأیید سازمان الزامی است.
تبصره۱: دوره معافیت انجام معاینه فنی از زمان تولید، برای وسایل نقلیه شخصی و دولتی چهار سال و برای وسایل نقلیه عمومی یکسال تعیین می شود.
راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی موظف است در صورتی که دارنده وسایل نقلیه موضوع این ماده با اتمام دوره معافیت یا انقضای اعتبار گواهی معاینه فنی از مراجعه به مراکز مجاز معاینه فنی و دریافت گواهی معاینه فنی خودداری نماید، ضمن متوقف نمودن خودرو در ازای هر روز تردد بدون گواهی مذکور، نسبت به صدور قبض جریمه مطابق با قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی جهت دارنده خودرو اقدام نماید.
وجوه حاصل از اجرای این ماده پس از واریز به خزانه در چهارچوب قوانین بودجه سنواتی جهت ساماندهی، آموزش و ارتقای نظارت بر مراکز معاینه فنی توسط سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به مصرف میرسد.
ماده ۸ – تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مالک وسایل نقلیه موتوری اعم از ،سبک نیمه سنگین، سنگین موتورسیکلت مکلفند وسایل نقلیه خود را پس از رسیدن به سن فرسودگی از رده خارج کنند و مسؤلیت خود را از این جهت نزد یکی از مؤسسات بیمه داخلی تحت نظارت بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران بیمه کنند. تعیین سن فرسودگی و بیمه انواع وسایل نقلیه موتوری موضوع این ماده براساس آیین نامه ای است که حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد مشترک سازمان و وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان ملی استاندارد ایران و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تصویب هیأت وزیران میرسد.
حمل بار و مسافر صدور گواهی معاینه فنی تخصیص بیمه شخص ثالث خرید و فروش نقل و انتقال و تردد وسایل نقلیه موتوری فرسوده ممنوع می باشد پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران خودروهای فرسوده را به ازای هر روز تردد با عنوان ورود و تردد وسایل نقلیه غیر مجاز در معابر محدوده ها و مناطقی که ممنوع اعلام شده است جریمه می کند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کیفیت هوا، تعاریف و استانداردها
⇐ بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان براساس شاخص کیفیت هوا
⇐ اهمیت بهداشتی و اقتصادی آلودگی آب، خاک و هوا و بیماری های مرتبط با مواد زائد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.