فاضلاب صنایع کشتارگاه ها، بسته بندی گوشت، پردازش ماهی و ماکیان
فاضلاب صنایع کشتارگاه ها، بسته بندی گوشت، پردازش ماهی و ماکیان
فاضلاب صنایع کشتارگاه ها، بسته بندی گوشت، پردازش ماهی و ماکیان
فرمت: PDF تعداد صفحات: 12
فهرست:
- عملیات انجام شده در کشتارگاه و کارخانه و پردازش گوشت
- خصوصیات فاضلاب
- تصفیه فاضلاب
- فاضلاب حاصل از پردازش گوشت ماکیان
- فاضلاب حاصل از پردازش ماهی
کشتارگاه محلی برای کشتار حیوانات و پرداخت گوشت می باشد. محصولات پایانی شامل لاشه تازه و بخش های متفاوتی از گوشت مانند قلب، جگر، کلیه ها و زبان می باشد. یک کارخانه که گوشت تازه را فرآوری می کند کارخانه بسته بندی نامیده می شود. در پردازش گوشت، گوشت تازه دریافت شده از کشتارگاه سرد شده، پاک می شود و برای تولید انواع گوشت تازه و قسمت های مختلف زائدات برش داده می شود. کارخانه بسته بندی شماری از محصولات فرعی مانند چربی خوک، پیه خوراکی، موادی برای تغذیه حیوانات، محصولات صابون سازی و چسب سازی را تولید می کند. کارخانه های پرداخت، ضایعات غیر قابل خوردن مانند استخوان ها و زائده ها را پردازش می کنند [۱و۲]
نمودار کلی جریان یک کشتارگاه در اینجا جدول بندی شده است [۲- الف]. تقریبا تمامی کشتارگاه ها محلی برای نگهداری حیوانات قبل از ذبحشان دارند. انواع زائداتی که به وسیله عملیات های جداگانه تولید می شود در زیر جدول بندی شده است.
زائدات |
منبع |
کود |
محل نگهداری چارپایان |
خون |
بخش کشتار |
مو و چرک |
موزدایی |
زائدات شکمبه و مایعات |
حذف محتویات شکم |
مایعات پرفشار |
پرداخت |
کود، خون، گوشت، چربی |
لاشه |
گریس، فضولات |
محصولات جانبی |
عملیات انجام شده در کشتارگاه و کارخانه پردازش گوشت
- محل نگهداری چارپایان: حیوانات قبل از نیمه شب برای ذبح روز آینده آورده می شوند. به منظور کاهش محتوای شکمشان چیزی برای خوردن داده نمی شود. فاضلاب تولیدی در اینجا شامل اوره، کود، کاه و فاضلاب ناشی از شستن وسایل نقلیه حیوانات به محل نگهداری چار پایان می باشد [۳]
- محل کشتار: پس از ذبح حیوانات، لاشه آنها سرد و خون جمع آوری می شود. پوست ها از بدن حیوانات کنده شده، مواد داخل شکمی خارج و لاشه به قطعات کوچکتری تقسیم می شود. فرآیند برش سبب تولید خون، پودر استخوان و چربی می شود [۲۸]
- بخش بسته بندی: خون جمع آوری شده، به وسیله حرارت منعقد و سپس فیلتر می شود.
شکل ۱: عملیات معمول در کشتارگاه
محصولات مختلفی مانند سوسیس که حاوی افزودنی هایی مانند شیرینی، سویا، ادویه و مواد نگهدارنده می باشند، تولید می شود.
کارخانه پرداخت: تمام تولیدات غیرقابل خوردن خارج شده از فرآیندهای کشتار و بسته بندی مانند استخوان، مو، شم، شاخ، زائده های پوستی، روغن، چربی، پوست و… را شامل می شود. این مواد، پردازش شده و به کارخانه های دیگری نظیر دباغی ها، سازنده های چسب و ژلاتین فرستاده می شوند.
خصوصیات فاضلاب
این فاضلاب ها دارای جریان متناوب، حاوی BOD و جامدات معلق بالا بوده، بوزا هستند و تولید لجن سنگینی می کنند که در هنگام تخلیه به آب ته نشین می شود. خصوصیات کیفی و کمی فاضلاب از یک کارخانه به کار خانه دیگر و از فصل به فصل دیگر متفاوت است و به تعداد و نوع حیوانات ذبح شده و روش های مدیریتی بستگی دارد.
ساکسنا، چهار کارخانه گوشت را مورد مطالعه قرار داد و خصوصیات فاضلاب خام آنها در جدول ۱۸ آورده شده است [۳]
جریان (مترمکعب در روز) |
جامدات معلق | ph | BOD | گریس |
BOD ته نشین شده |
900 |
1000-
700 |
7-8 | 2000 | – | 1200 |
720 | 900-2000 | 7.5-10 | 1900 | – |
1400 |
950 |
3100-
1000 |
7-9.5 | 1900 | – | 1400 |
– | 2000-
1500 |
6.7-7.4 | 1600 | 1200 |
1000 |
در کشتارگاه های بزرگ، خون جمع آوری و برای تغذیه و کود پردازش می شود. BOD خون در حدود ۱۶۵۰۰۰ میلی گرم در لیتر است و به آسانی منعقد و تجزیه می شود. محتویات شکم، جدا شده و جداگانه دفع می شود. مقدار محتویات شکم از ۴/۵ کیلوگرم تا ۱۸ کیلوگرم برای هر حیوان متفاوت است [۲]، جداسازی آب خنک کننده از سایر بخش های کشتارگاه و کارخانه بسته بندی گوشت روشی معمول برای مدیریت فاضلاب می باشد. این روش، بازیافت محصولات جانبی قابل فروش را آسان می کند. حذف چربی از جریان های فاضلاب کمک زیادی در کاهش بار آلودگی وارده به واحدهای تصفیه پایین دست جریان می کند. محتویات شکم، زائدات سطح محل برش و قطع زائده ها، مو و لجن به وسیله آشغالگیرها حذف می شوند [۲].
کشتارگاه ها مقادیر قابل توجهی مواد زائد جامد تولید می کنند که اگر به درستی کنترل نشوند می توانند سبب مشکلات آلودگی بسیار شوند. متوسط زائدات جامد تولیدی در جدول ۲ آورده شده است [۱۵]
جدول 2: زباله های نولیدات دامی
حیوان |
کیلوگرم به ازای سر | کمیت جامدات زائد | |
کیلوگرم بر TLWK |
درصد وزن حیوانات |
||
گاو |
83 | 275 |
27.5 |
بز / گوسفند |
2.5 | 170 | 17 |
خوک | 2.3 | 40 |
4 |
نکته: TLWK، تن وزن دام سالم کشته شده
تصفیه فاضلاب
نوع تصفیه به اندازه صنعت و شیوه دفع فاضلاب تصفیه شده بستگی دارد. صنایع کوچک ممکن است از آشغاگیری، ته نشینی، فیلتراسیون و کلریناسیون استفاده کنند. صنایع متوسط و بزرگ ممکن است علاوه بر آشغاگیری و ته نشینی، تصفیه فیزیکی و بیولوژیکی را انجام دهند. ته نشینی سبب حذف BOD حدود ۳۵-۳۰ درصد و جامدات معلق حدود ۶۵- ۶۰ درصد می شود.
گزارش شده است که تصفیه شیمیایی با آلوم لخته هایی با ته نشینی ضعیف تولید می کند در حالی که کلریدفریک و سولفات فریک نتایج بهتری را به دنبال دارد. کلریناسیون فاضلاب در pH پایین زیر (۴/۲) به مقدار کمتری کلر نیاز دارد [۲]. استفاده از ترکیب کلریدفریک و کلر در حوض های پرو خالی شونده برای تصفیه خانه های کوچک بسیار خوب کار می کند [۴]
همواره تصفیه بیولوژیکی به شکل صافی چکنده، فرآیند لجن فعال، لاگون هوادهی شده یا برکه اکسیداسیون به دنبال تصفیه فیزیکی، شیمیایی یا هر دو فرآیند می آید. گزارش شده که صافی چکنده دو مرحله ای کاهش BOD در حدود ۹۴ درصد را به همراه دارد [۵]. هوادهی لجن فعال به دنبال پیش هوادهی و ته نشینی (با بازگشت ۹۰ درصدی لجن به حوض هوادهی و ۱۰ درصد به حوض پیش هوادهی) باعث کاهش 98/8 درصدی BOD کل می شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.