شناسایی تقلبات در محصولات مواد غذایی
شناسایی تقلبات در محصولات مواد غذایی
شناسایی تقلبات در محصولات مواد غذایی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 51
در صنعت غذا با چه مشکلاتی مواجه هستیم؟
- با افزایش روز افزون جمعیت، تهیه غذای کافی یکی از مسائل پیچیده و مهم جهان امروز بویژه کشورهای جهان سوم بشمار می رود. (کمبود مواد غذایی)
- فساد مواد غذایی
- عدم رعایت اصول بهداشتی در تهیه، تبدیل و نگهداری و توزیع و مصرف مواد غذایی
- هر ساله میلیون ها مورد بیماری در جهان بر اثر استفاده از مواد غذایی ناسالم دیده می شود.
تعریف غذای سالم:
- سبب مرگ در مصرف کننده نشود.
- ایجاد بیماری در مصرف کننده نکند.
- دارای عوامل خطر ساز فیزیکی نباشد.
- ارزش غذایی بالایی داشته باشد.
- نیازهای غذایی مصرف کننده را تامین کند.
- ایجاد شادی و نشاط در مصرف کننده نماید.
تعریف تقلب در مواد غذایی از نظر FDA
- غذایی که حاوی هر نوع ماده سمی و زیان رسان باشد.
- بخشی یا همه ترکیبات متشکله آن شامل مواد سمی و زیان بار باشد.
- حاوی آفت کش و باقیمانده مواد شیمایی غیر ایمن بیش از حد مجاز باشد.
- حاوی هرگونه افزودنی غیر مجاز باشد.
- در کل یا بخشی از آن حاوی هرگونه ماده فساد زا یا غیر مناسب بعنوان غذا باشد.
- فرایند تولید، بسته بندی یا نگهداری تحت شرایط غیر بهداشتی باشد.
- محتویات ماده غذایی با متن درج شده بر روی بسته بندی آن مغایرت داشته باشد.
دسته بندی انواع تقلب از نظر میزان خطر
- تقلب کم خطر: افزودن نشاسته به ماست به منظور قوام بیشتر آن
- تقلب خطرناک: استفاده از رنگ سبز صنعتی برای زیبا ساختن ظاهر خیارشور
دسته بندی تقلبات از نظر ماهیت آنها
- فروش یک ماده غذایی بجای ماده غذایی دیگر: پودر لوبیا سبط بجای پودر پسته.
- مخلوط کردن یک ماده غذایی با مواد غذایی مشابه ارزان: اضافه کردن روغن نباتی جامد به کره.
- عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده در مواردی که الزامی است: کم بودن چربی شیر نسبت به میزان درج شده روی لیبل آن.
- فروش و عرضه ماده غذایی فاسد یا تاریخ گذشته.
- استفاده از افزودنی های غیر مجاز.
- کم و زیاد کردن ترکیبات یک ماده غذایی: گرفتن چربی شیر یا افزودن آب به آن.
جنبه های قانونی در ایران:
از نظر قانونی در حال حاظر آیین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب 18/3/1392 که توسط مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتشر شده است جهت تقلب در مواد غذایی بصورت مستقیم قابل اعمال می باشد.
آیین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده 13 مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی
مواد غذایی سالم: غذای سالم غذایی است که از مواد غذایی سالم و ایمن تهیه شده باشد و عاری از هرگونه مواد زیان بخش بوده و از نظر بهداشتی در مقادیر مصرف معمولی در کوتاه مدت یا درازمدت زیانی متوجه بدن انسان نکند.
مواد غذایی فاسد: غذایی است که رنگ، بو، مزه و قوام آن تغییر کرده و یا دارای بار میکروبی بالا بوده و خوردن آن باعث صدمه زدن به سلامت مصرف کننده می گردد.
مراکز تهیه، توزیع، نگهداری، حمل و نقل و فروش مواد غذایی، آشامیدنی شامل: مکان های پذیرایی و تفریحی بین راهی، عطاری، بقالی، خواربار فروشی، رستوران ها، سلف سرویس، تالار پذیرایی، قنادی، کافه ها، کارگاه های تولیدی مواد غذایی، فروشگاه های گوشت، چایخانه، میوه و تره بار فروشی، مراکز طبخ غذا، سردخانه، انبارهای نگهداری مواد غذایی و کارخانجات مواد غذایی و …
افزودنی های شیمیایی مخاطره آمیز و غیرمجاز در مواد غذایی:
- نیترات سدیم: ماده شیمایی افزودنی به فراورده های گوشتی جهت حفظ رنگ و طعم و جلوگیری از فساد آنها.
- BHA (بوتیل هیدروکسی آنیزول) و BHT (بوتیل هیدروکسی تولوئن): ماده افزودنی که مانع از اکسید شدن محصولات غذایی شده و از فساد چربی ها جلوگیری می کند. در چیپس، آدامس و روغن های گیاهی کاربرد دارد.
- پروپیل گالات: جهت جلوگیری از فساد محصولات غذایی کاربرد دارد. در فرآورده های گوشتی، سوپ مرغ و آدامس.
- مونوسدیم گلوتامیک: نوعی اسید آمینه بوده که بعنوان طعم دهنده به سوپ، سالاد، چیپس و غذاهای رستورانی اضافه می گردد.
- چربی های ترانس و اشباع: این چربی ها موجب بیماری های قلبی و نواقص کلیوی می شود. در اغلب غذاهای رستورانی موجود می باشد.
- آسپارتام: نوعی ماده افزودنی قندی است که در محصولات غذایی رژیمی کاربرد دارد. شیرین کنندگی آن چندین برابر قند است. برخی از سازمان ها این ماده را عامل سرطان معرفی کرده اند.
- آسه سولفام پتاسیم: نوعی ماده قندی مصنوعی است که در نوشیدنی های غیرالکلی موجود است. شیرینی آن 200 مرتبه بیشتر از قند می باشد و بنظر می رسد که خطرناک بوده و بایستی در مصرف آن احتیاط شود.
- مواد رنگی آبی 1و2، قرمز3، سبز 3 و زرد6: این نوع مواد رنگی مصنوعی می تواند سرطان زا باشد. بهتر است از مواد غذایی حاوی اینگونه مواد رنگی اجتناب کرد.
- اولسترا: نوعی روغن مصنوعی است که در محصولاتی مانند چیپس وجود دارد و مانع از جذب چربی توسط سیستم گوارشی می شود. باعث اسهال شدید، درد شکم و مانع از جذب برخی از ویتامین های مفید می گردد.
- برومات پتاسیم: ماده حجم دهنده که در خمیر نانوایی قابل استفاده است.
- قند و شکر: اگرچه قند سفید غیر سمی است ولی مقدار زیاد آن برای سلامتی مضر بوده و بایستی مصرف قند و مواد غذایی حاوی قند را محدود نمود.
- کلرید سدیم (نمک طعام): مقدار کم این ماده غذایی برای بدن مفید است ولی زیاده روی در مصرف آن مشکلات بسیاری از جمله بیماری های قلبی و فشار خون را بدنبال خواهد داشت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.