سوالات تستی معیارهای کیفی آب
سوالات تستی معیارهای کیفی آب + پاسخ تشریحی
سوالات تستی معیارهای کیفی آب + پاسخ تشریحی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 31
در ابتدا با کلیاتی از معیارهای کیفی آب آشنا خواهید شد.
خلاصه درس
تأمین آب یک رکن اساسی برای توسعه می باشد که مستقیماً سلامت، اقتصاد و اشتغال را تحت تأثیر قرار میدهد در اواسط سال ۱۹۹۳ میلادی از سوی کمیسیون جدید سازمان ملل متحد بهبود کیفیت آب به عنوان یکی از نخستین اولویت های انتقال تکنولوژی از ممالک غنی به کشورهای محروم به منظور توسعه پایدار مطرح گردید که تأکیدی بر اهمیت نقش آب در سلامت و رفاه بشر بود. اندازه گیری کمی کیفیت آب، قبل از کنترل آلودگی امری ضروریست هر چند این اندازه گیری آلودگی به دلایل زیر امری دشوار است.
- ممکن است ماده مشخصی که موجب آلودگی می گردد شناخته شده نباشد.
- معمولاً مواد آلوده کننده دارای غلظت کمی بوده بنابراین اندازه گیری آنها کاری دشوار می باشد.
با این حال اندازه گیری کیفیت آب اساساً بر مبنای تعیین ارگانیسم ها و ترکیبات آلی و و معدنی موجود در آب می باشد هدف اصلی اندازه گیری کیفی آب آشامیدنی حفظ بهداشت عمومی و سلامت مصرف کنندگان است.
مشخصه های بالا بودن کیفیت آب را میتوان به صورت زیر برشمرد:
- عاری بودن از ارگانیسم های پاتوژن
- عدم وجود ترکیباتی که اثرات زیان بار حاد یا مزمن دراز مدت بر سلامت انسان دارند.
- ظاهر مناسب یعنی کدورت کم و رنگ پایین
- عدم وجود شوری
- عدم وجود ترکیباتی که سبب طعم و بوی مزاحم باشند.
- عدم ایجاد خورندگی و رسوب گذاری در سیستم های آب رسانی و عدم ایجاد لکه در البسه و ظروف.
طبقه بندی معیارهای کیفی آب
آب برای ادامه حیات انسان و سایر موجودات ضروری است و در مورد انسانها باید منبع مناسب آب آشامیدنی در دسترس باشد اولین و شاید مهمترین اقدام در زمینه اطمینان از تامین آب سالم بهسازی و حفاظت منابع آب از آلودگی است. هرگونه کوتاهی در حفاظت منابع آب و انجام تصفیه مؤثر روی آبهای آلوده می تواند اجتماع را در معرض شیوع بیماری های واگیر و غیر واگیر قرار دهد. پیامد ناشی از آلودگی میکروبی سبب میشود که کنترل آب از نظر بیولوژیکی همواره از درجه اهمیت بالائی برخوردار باشد و هیچگونه سهل انگاری در این زمینه پذیرفته .نباشد بیشترین مخاطرات در ارتباط با آلودگی میکروبی آب آشامیدنی به عوامل میکروبی موجود در مدفوع انسان یا حیوانات آلوده است، هر چند خطر میکروبی آب آشامیدنی هیچگاه به صفر نمیرسد زیرا بیماری های منتقله توسط آب ممکن است از طرق دیگری نظیر تماس فرد به فرد آئروسل ها و مواد غذائی نیز انتقال یابند. به هر حال کنترل منابع آب و نظارت دقیق بر کیفیت میکروبی آب خطر انتشار این آلودگی ها را از طریق آب کاهش خواهد داد.
خطر بهداشتی ناشی از مواد شیمیائی سمی در آب آشامیدنی نسبت به آلودگی میکروبی متفاوت است زیرا به غیر از موارد آلودگی اتفاقی آب با مقادیر زیاد مواد شیمیائی اندک می توانند منجر به بروز مشکلات بهداشتی حاد شوند. به دلیل این که مواد شیمیائی آلاینده آب معمولاً مربوط به اثرات سمی و حاد نیستند آنها را در مقایسه با آلوده کننده های میکروبی در اولویت پائین تری قرار میدهند.
در تعیین کیفیت آب آشامیدنی باید به خصوصیاتی نظیر طعم ،بو ،رنگ کدورت و غیره نیز توجه نمود هر چند عدم وجود شرایط مناسب از نظر جنبه های زیبائی شناختی متضمن سالم بودن آب نیست.
همچنین بایستی به خطر بهداشتی آب به لحاظ رادیولوژیکی نیز توجه گردد. از دیگر پارامترهای مهم در تعیین و ارزیابی کیفیت آب میتوان به میزان حفاظت از منابع آب، قابلیت اطمینان و راندمان تصفیه آب وضعیت شبکه توزیع در ارتباط با خورندگی و رسوب گذاری اشاره نمود.
معیارهای کیفی میکروبی
به طور ایده آل، آب آشامیدنی نباید حاوی هیچگونه میکروارگانیسم بیماری زا باشد. همچنین آب آشامیدنی باید عاری از باکتری های شاخص آلودگی مدفوعی باشد برای اطمینان از این که آب آشامیدنی این توصیه ها را تامین می نماید نمونه های آب باید به طور مرتب برای تشخیص آلودگی مدفوعی مورد آزمایش قرار گیرد برای این منظور مهمترین باکتری هایی که به عنوان شاخص پیشنهاد می گردند باکتری های گروه کلیفرم می باشند. گرچه همه اعضای این گروه منحصرا ریشه مدفوعی ندارند، ولیکن عموماً در مقادیر بسیار زیادی در مدفوع انسان و دیگر حیوانات خون گرم وجود دارند، بنابراین حتی بعد از رقیق سازی زیاد قابل تشخیص می باشند.
تشخیص ارگانیسم های کلیفرم مدفوعی مقاوم در برابر حرارت به خصوص اشریشیاکلی دلیل قطعی آلودگی آب به وسیله مدفوع می باشد. مقادیر توصیه شده که سلامت آب آشامیدنی را از نظر باکتریولوژیکی تامین می نماید در جدول ۱ آمده است. گرچه این مقادیر برای سیستم های بزرگ تامین آب توصیه شده است ولیکن مقادیری که برای آب لوله کشی و غیر لوله کشی آورده شده جهت تامین آب اجتماعات کوچک نیز قابل استفاده می باشد.
ادامه مطلب و سوالات تستی را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ جزوه و سوالات تستی آزمایش های آب + پاسخ تشریحی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.