روش های گندزدایی و ضدعفونی ابزار و محیط کار
روش های گندزدایی و ضدعفونی ابزار و محیط کار
روش های گندزدایی و ضدعفونی ابزار و محیط کار
فرمت: PPT تعداد صفحات: 42
گندزدایی چیست؟ از بین بردن عوامل بیماری زا (باکتری، ویروس، قارچ و …) از روی اشیاء بی جان مانند و غیره را گندزدایی می گویند.
هدف از گندزدایی: ایجاد محیط سالم و مناسب برای زندگی. گندزدایی در مورد محیط زندگی مثل اماکن مسکونی، البسه، ظروف، آب، سبزی بکار می رود.
ضدعفونی چیست؟ از بین بردن عوامل بیماری زا از روی بافت زنده را ضد عفونی می گویند. ماده ضدعفونی کننده باعث تخریب، مهار و یا ممانعت از رشد عوامل بیماری زا می گردد.
سترون سازی (استریل کردن): یعنی استفاده از روشهای فیزیکی یا شیمیایی به منظور از بین بردن و تخریب کلیه اشکال ارگانیسمی از جمله اسپورها.
انواع روشهای رایج گندزدایی و ضدعفونی، عبارتند از:
- فیزیکی
- حرارت
- سرما
- خشک کردن
- نور خورشید
- شیمیایی
حرارت:
حرارت بر 2 نوع است :
1- حرارت مرطوب: تمامی میکروب ها در اثر حرارت مرطوب از بین می روند و سرعت مرگ آنها بستگی به درجه حرارت و زمان آن دارد. حرارت مرطوب شامل موارد زیر است:
- استفاده از بخار آب: مانند نوع سطلي اتو كلاو بخار
- جوشاندن: کاربرد برای لباس ها و لوازم (جوشاندن در دمای 100 درجه به مدت 15 دقیقه)
چرا جوشاندن استریل کننده نیست؟ زيرا درجه جوش، اسپورها را از بين نمي برد. اسپورها در حرارت بالای 120 درجه از بين می روند. - پاستوریزه کردن: استفاده از حرارت 60 درجه بمدت نیم ساعت و سپس سرد کردن که باعث از بین رفتن عوامل بیماریزا می شود. کاربرد برای شیر و مواد غذایی
2- حرارت خشک: تاثیر حرارت مرطوب خیلی بیشتر از حرارت خشک است ولی در مواردی که نمی توان از حرارت مرطوب استفاده کرد بایستی از حرارت خشک استفاده نمود. انواع حرارت خشک شامل:
- سوزاندن رایج ترین روش انهدام زباله های عفونی و لاشه حیوانات است
- اتو کردن
برودت (سرما): سرما مانع رشد میکروب ها گردیده وبعنوان ضد فساد عمل می نماید. سرما رشد میکروب ها و قارچ هایی را که باعث فساد مواد غذایی می شوند متوقف می کند. مدت نگهداری مواد غذایی در درجات مختلف سرما متفاوت بوده و بستگی به تأثیر درجه سرما بر روی هر نوع غذا دارد در درجه حرارت زیر صفر، فعالیت باکتری ها تقریباً نزدیک صفر می رسد. نگهداری اغذیه در یخچال و یا فریزراز روش های شناخته شده و مرسوم نگهداری مواد خوراکی است.
خشک کردن: باکتری های مختلف در برابر خشک کردن حساسیت متفاوت دارند، خشک کردن موادی که حاوی باکتری هستند اغلب منجر به مرگ آنها می شود، خشک کردن یکی دیگر از راه های قدیمی برای نگهداری غذا است و از این طریق بیشتر برای میوه، سبزی ، گوشت و ماهی … استفاده می شود.
نور خورشید: ارزانترین و مناسب ترین گندزدا است، به طور کلی میکروب ها در مقابل هوا و آفتاب فوق العاده حساس هستند چرا که پرتوهای فرابنفش خورشید برای باکتری ها و ویروس ها مرگبار هستند و هوا نیز به علت تبخیر رطوبت بر بسیاری از باکتری ها اثر کشنده دارد. و آفتاب دادن منازل و البسه و اثاثیه یکی از مهمترین طرق گندزدایی و جلوگیری از امراض مختلف است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
- گندزدایی های شیمیایی
- حداقل های جعبه کمک های اولیه
- گندزدایی وسايل مورد استفاده در آرايشگاه
- گندزدایی در کارگاه های نانوایی، قنادی، قصابی و …
- چه هنگام باید گندزدایی کنیم؟
- گندزدایی ظروف با پرکلرین
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.