بکارگیری دی اکسید کلر (ClO2) برای گندزدایی آب آشامیدنی
بکارگیری دی اکسید کلر (ClO2) برای گندزدایی آب آشامیدنی
بکارگیری دی اکسید کلر (ClO2) برای گندزدایی آب آشامیدنی
تعریف پروژه
تامین آب آشامیدنی با کیفیت استاندارد، با بهره گیری از فناوری های روز هدف اصلی این پروژه می باشد. افزایش روز افزون جمعیت و ضرورت تامین دائمی آب سالم و گوارا پیدایش بیماری های نو ظهور و مقاوم شدن برخی میکروارگانیزم ها نسبت به کلر همزمان با شکل گیری برخی ترکیبات جانبی خطرناک در فرایند کلر زنی، نیاز به مطالعات جدی بر روی گندزداهای موثرتر را ایجاب نموده است. دی اکسید کلر یکی از گندزداهایی می باشد که امروز در بسیاری از موارد مشابه استفاده شده و نتایج مثبتی را در برداشته و بخاطر مشکلات ناشی از ترکیبات جانبی ازن زنی در گندزدایی پایلوتی آب تهران، اینک، موارد توجه قرار گرفته است.
اهداف پروژه:
- کنترل و کاهش ترکیبات جانبی مضر حاصل از کلر زنی آب مانند THMS
- از بین بردن پاتوژن های مقاوم در برابر کلر مانند برخی ویروسها ،قارچها ،ژیاردیا کریپتوسپوریدیوم و نماتدها
- کنترل و حذف بو ، طعم و رنگ آب
- گندزدایی موثر در دامنه وسیع تری از PH
- تولید ماده گندزدا در محل تصفیه خانه و کاهش مشکلات حمل و نقل کلر
روش های اجرائی طرح :
- مطالعات اولیه و جمع آوری مستندات
- مطالعات پایلوتی
- انجام آزمایش های لازم
- ارزیابی بهداشتی، فنی و اقتصادی
- تهیه اسناد مناقصه و برگزاری آن
- عقد قرار داد خرید، نصب و راه اندازی با پیمانکاران
- اجرای عملیات نصب و راه اندازی تاسیسات
سابقه علمی تحقیق در ایران و جهان
سابقه استفاده از دی اکسید کلر در کشورهای توسعه یافته جهت مصارف صنعتی و شهری نسبتا طولانی است. در ایران مطالعاتی در حد آزمایشگاه بر روی آن صورت گرفته اما به صورت Full scale مورد استفاده واقع نشده است.
چکیده
ارتقای بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی آن جامعه دارد و تمرکز شهرها و صنایع در اطراف منابع آب و افزایش روزافزون جمعیت شهری و روستایی سبب افزایش مصرف آب شده، در نتیجه کنترل و توجه بیشتری به آن از اولویتهای مهم هر جامعه ای محسوب می شود. کمبود آب در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه، اهمیت حفظ و نگهداری و بهره برداری صحیح از این منابع و جلوگیری از آلودگی آنها و گندزدایی آب قبل از مصرف را دو چندان می نماید. تا به حال مواد و روشهای زیادی برای گندزدایی آب مورد استفاده قرار گرفته که یکی از مهمترین و پر مصرف ترین آنها مشتقات کلر است که به صورت گاز ا محلول کلر قابل تزریق به آب هستند. مشکلات موجود در مراکز و اماکن مختلف در خصوص گندزدایی آب شرب و همچنین مشکلات موجود در مسیر بهره برداری و نگهداری از انواع دستگاه های کلرزن موجود در سطح کشور و خطرات کار با مشتقات کلر و همچنین معرفی نحوه صحیح برآورد کلر مورد نیاز از جمله مواردی هستند که در این نوشتار مورد توجه قرار گرفته و سعی شده با توجه به تجارب عملی نگارنده مطالب، کاربردی و ساده تنظیم شود.
کلمات کلیدی: کلرزنی آب، گندزدایی آب، هیپوکلریناتور، منابع آب
مقدمه
ارتقای بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی آن جامعه دارد. با افزایش مصرف آب در بخش صنعت و مصارف عمومی، نیاز به تصفیه بیشتر آب امری ضروری است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و سالم سازی قبل از تحویل به مصرف کننده حتی در آخرین واحد مصرف کننده نیز اهمیت خاصی دارد.
کنترل آب با توجه به معیارها و استانداردهای موجود در هر کشوری انجام می شود. معیار الگوی اعلام شده از طرف خبرگان و متخصصان، جهانی و بیان کننده سلامت است بدون اینکه مسائل خاصی در آن دخالت کند ولی همین معیار وقتی در کشورها مطرح می شود، مسائل مختلف فنی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و جغرافیایی در آن داخل می شود؛ به همین علت شاهد وجود اختلاف بین استاندارد کیفیت آب کشورهای مختلف هستیم. در این خصوص نکته قابل توجه حرکت تمام کشورها در جهت پیشرفت و رسیدن به معیارها و حتی فراتر از آنهاست و در کشورهای زیادی استاندارد آنها از معیارهای اعلام شده نیز فراتر رفته و کیفیتی بهتر از معیار را ارایه می دهند، در حالی که استاندارد تعداد زیادی از کشورهای جهان سوم هنوز اختلاف زیادی با معیارهای اعلام شده داشته و در سطحی پایین تر است.
در اولویت بندی انتخاب منابع آب جهت شرب، اولین انتخاب، به خصوص در مناطق کوچک، منابع آب زیرزمینی هستند که غالباً با انجام یک فرآیند گندزدایی و کلرزنی ساده دارای کیفیت مطلوبی جهت شرب می شوند. کلرزنی آب قبل از مصرف، فرآیند لازم الجرای تصفیه آب و آخرین اقدام جهت نابودی کامل عوامل بیماری زا است تا بدین وسیله از شیوع بیماریهای قابل انتقال از طریق آب جلوگیری و یا حتی الامکان به حداقل رسانده و به میزان درصد از ابتلای افراد به این قبیل بیماری ها کاسته شود. البته مصرف کنترل شده کلر و مشتقات آن جهت گندزدایی آب، در کنترل طعم و بوی آب نیز موثر است. گندزداهای متداول آب عبارتند از: کلر و مشتقات آن مثل کلرآمین، دی اکسید کلر، محلول هیپوکلراید، قرص های کلر و ازن، اشعه ماورای بنفش و ترکیبات ید. در بین روش های مختلفی که تاکنون جهت گندزدایی آب شرب توسعه پیدا کرده، هنوز کلرزنی بیشترین کاربرد را دارد. چون حمل و نقل آن آسان و باقی مانده قابل اندازه گیری در آب دارد و مصرف آن اقتصادی است و میکروب های مختلف را از بین می برد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.