بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان براساس شاخص کیفیت هوا
بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان براساس شاخص کیفیت هوا
بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان براساس شاخص کیفیت هوا
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 5
اکبر محسن بیگی (دانشگاه علوم پزشکی کرمان)
چکیده
امروزه پیامدهای ناشی از آلودگی هوا به خصوص اثرات بهداشتی آن از جمله ایجاد تشدید بیماریهای ریوی، عصبی، قلبی و عروقی باعث شده است که پایش نظارت و کنترل کیفیت هوا امری مهم و حیاتی تلقی گردد و از طرفی هجوم ریزگردها در صد سال اخیر به داخل کشور که باعث ایجاد معضلات زیست محیطی و بهداشتی عدیده ای شده نگرانی زیادی به وجود آورده است. گرد و غبار و ماسه های روان برخاسته از کانونهای ریزگرد شهرستان راور همواره خسارات زیست محیطی و بهداشتی سنگینی به ساکنین منطقه وارد کرده است مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان راور بر اساس شاخص کیفیت هوا از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ انجام شده است.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی تحلیلی باشد. در این تحقیق ابتدا غلظت های شاخص آنلاین که از محاسبه شاخص کیفی هوا در ۲۴ ساعت گذشته منتهی (به ساعت) حاضر که توسط ایستگاه اندازه گیری آلاینده های هوا پایش شده بود و مقادیر مثبت شده در سامانه پایش کیفی هوای کشور از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ و با استفاده از نرم افزار Excel بررسی گردید. داده های بدست آمده با مقادیر جدول استانداردهای ملی کیفی هوا که شامل ۶ طبقه و رنج پاک قابل تبدیل، ناسالم برای گروه های حساس ناسالم بسیار ناسالم و خطرناک می باشد، مقایسه گردید.
یافته ها: آلوده ترین فصل از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ فصل تابستان با میانگین g/m3 165.67 می باشد در این فصل آلایندهای pm2.5 به عنوان آلاینده ی مسئول شناخته شده است و همچنین ماههای تیر ۱۴۰۱ و تیر ۱۴۰۲ و دی ۱۴۰۱ آلوده ترین ماه های این بازه زمانی با میانگین 181.71ug/m3 168.29ug/m3 و ug/m3 194.34 بوده اند شایان ذکر است که ۳۰۹ روز در این دو سال نوع آلاینده از نوع pm2.5 بوده است.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق در شهرستان راور نشان داد که در سال ۱۴۰۱ و ۶ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۲ تنها یک روز هوای پاک و ۱۵۸ روز هوا با رنج قابل قبول و ۱۲۶ روز با رنج ناسالم برای گروه های حساس و ۱۲۵ روز با رنج ناسالم و ۲۴ روز با رنج بسیار ناسالم و ۵ روز خطرناک ثبت شده است که در سال ۱۴۰۱ ، ۲۳ روز متوالی هوای شهرستان در رنج بسیار ناسالم و ناسالم با نوع آلاینده های 2.5 pm بوده است.
واژگان کلیدی: آلودگی هوا، ریز گردها، زیست محیطی، ذرات معلق
مقدمه:
امروزه آلودگی هوا یکی از مهمترین دغدغه های جهانی به شمار میرود به طوری که بسیاری از کشورها و شهرهای بزرگ جهان با این پدیده مواجه هستند. (۱) بسیاری از روزهای سال شهرستان راور دچار بحران آلودگی هوا و هجوم ریزگردها می باشد، براساس آمارهای مرکز پایش آلودگی هوای شهرستان راور ، میانگین شاخص کیفی هوای شهرستان راور در سال ۱۴۰۱، 133.53 ناسالم برای گروه های حساس در ۶ ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ این میانگین برابر 120.17 ناسالم برای گروه های حساس (نارنجی) می باشد. (۵)
با توجه به جست و جوی فراوان در منابع معتبر هیچ گونه مطالعه ای در این خصوص تاکنون برای این شهرستان انجام شده است. براساس مستندات موجود گرد و غبار و ماسه های روان برخاسته از کانون های ریزگرد شهرستان راور که همواره خسارات سنگین زیست محیطی و بهداشتی به دنبال داشته است عامل اصلی کیفیت پایین هوای شهرستان بوده است (۲)
در حال حاضر آلودگی هوا به وسیله ی ریزگردها در شهرستان راور یکی از مخاطرات شهری به شمار می رود، که می تواند بحران زا باشد، لازم است مدیریت این مخاطره در چارچوب های تعیین شدهی مدیریت بحران و استناد به ماده ی قانونی تصویب شده (تبصره ماده ۳ قانون هوای پاک، مصوبه هیات وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۶/۲۱) انجام گیرد. (۱)
براین اساس هدف اصلی از این تحقیق بررسی کیفیت بهداشتی هوای شهرستان راور براساس شاخص کیفیت بهداشتی هوا (AQI) ، از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ میباشد .بدین ترتیب با مشخص نمودن کیفیت بهداشتی هوای شهر راور و تعیین آلاینده ی مسئول می توان در جهت یاری رسانی به مدیران و برنامه ریزان و مسئولین شهری برای پایش و ایجاد پروژه های پیشگیرانه (تاغ کاری و ایجاد گوراب ها) در جهت بهبود وضعیت کیفیت هوای شهرستان و کنترل و پیشگیری از هجوم ریزگردها و همچنین ایجاد بستر مناسب جهت آگاه سازی شهروندان از وضعیت روزانه کیفیت هوای تنفسی محل زندگی شان گامی موثر برداشت (۹)
مواد و روش ها:
این مطالعه از نوع مقطعی تحلیلی باشد. در این تحقیق ابتدا غلظت های شاخص آنلاین که از محاسبه شاخص کیفی هوا در ۲۴ ساعت گذشته (منتهی به ساعت حاضر) که توسط ایستگاه اندازه گیری آلاینده های هوا (ایستگاه راور) پایش شده بود و مقادیر ثبت شده در سامانه پایش کیفی هوای کشور از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ استخراج و با استفاده از نرم افزار Excel و میانگین گیری بررسی گردید.
داده های بدست آمده با مقادیر جدول استانداردهای ملی کیفی هوا (National Ambient Quality Standards) که شامل ۶ طبقه و رنج پاک قابل تبدیل ناسالم برای گروه های حساس ناسالم بسیار ناسالم و خطرناک می باشد، مقایسه گردید. با توجه به غیر صنعتی بودن این شهرستان تنها دو نوع از ذرات معلق که تحت عنوان dust یا ذرات با قطر کمتر از ۱۰ میکرومتر ( 10 ) و کمتر از PM2.5 اندازه گیری و ثبت شده است.
یافته ها:
آلوده ترین فصل از سال ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ فصل تابستان با میانگین 165.67g/m3 رنج ناسالم (افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از فعالیت های طولانی یا سنگین خارج از منزل خودداری ورزند. افراد دیگر باید فعالیت های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند) می باشد در این فصل آلاینده pm2.5 به عنوان آلاینده ی مسئول شناخته شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کیفیت هوا، تعاریف و استانداردها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.