بررسی اثرات تغییر اقلیم بر اضطراب، افسردگی و استرس کشاورزان
بررسی اثرات تغییر اقلیم بر اضطراب، افسردگی و استرس کشاورزان
بررسی اثرات تغییر اقلیم بر اضطراب، افسردگی و استرس کشاورزان
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 11
چکیده
تغییرات اقلیمی و بحران بیابانی شدن سرزمین یکی از مهمترین و اساسی ترین چالشهای پیشروی دنیای امروز می باشد که سبب به خطر افتادن سلامت روان گردیده است کشاورزان و کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد ایران بوده که با توجه به استمرار تغییرات اقلیم اثرات منفی بسیاری بر تولید مواد غذایی و کشاورزی ایران به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک داشته است. در دهه اخیر تغییرات اقلیم و گرم شدن کره خاکی یکی از عوامل اصلی در کاهش و تغییرات محصولات غذایی و باغبانی بوده است بین تغییرات اقلیمی با افسردگی، اضطراب و استرس کشاورزان استان گلستان رابطه وجود دارد هدف اصلی پژوهش تعیین رابطه تغیرات اقلیمی با اضطراب، استرس و افسردگی کشاورزان استان گلستان میباشد.
در دو منطقه از استان گلستان که مواجه با اثرات تغییر اقلیم قرار گرفته اند وضعیت سلامت روانی کشاورزان را در ارتباط با مقیاس و شاخص های استرس اضطراب و افسردگی با انجام مصاحبه و تکمیل پرسشنامه اضطراب، استرس و اضطراب (۲۱) (DSS) مورد بررسی قرار گرفت مصاحبه ها از ۳۱ کشاورز در منطقه سالیکنده از شهرستان کردکوی که با توجه به مطالعات انجام شده اثرات تغییر اقلیم بر آنها بسیار ناچیز بوده، همچنین از ۳۱ کشاورز روستای قلعه قافه از شهرستان مینودشت در استان گلستان که وقوع تغییر اقلیم و اثرات آن بسیار مشهود بوده انجام و پس از استخراج ،دادهها شدت هر یک از خرده مقیاسهای استرس اضطراب و افسردگی اندازه گیری و محاسبه شد.
با توجه به نتایج حاصله در می یابیم که در دو خرده مقیاس اضطراب و استرس میانگین ها دارای اختلاف معنی داری در سطح یک درصد می باشند این در حالی است که میزان اضطراب و استرس در منطقه قلعه قافه بیش از سه برابر منطقه سالیکنده است.
نتایج حاکی از این است که در منطقه قلعه قافه خرده مقیاس افسردگی با اضطراب و استرس به ترتیب رابطه معنی داری را در سطح یک و پنج درصد نشان میدهد هر چه اضطراب و استرس بیشتر بوده افسردگی هم بیشتر بوده است. نتایج کلی این پژوهش همچنین نشان میدهد که گرمایش زمین منجر به افزایش سطح افسردگی، استرس و اضطراب در میان کشاورزان استان گلستان می شود.
واژگان کلیدی: استرس، اضطراب، افسردگی تغییر اقلیم، کشاورزان گلستان
مقدمه
کشاورزی یکی از مهمترین بخش های اقتصاد ایران بوده که با توجه به استمرار تغییرات اقلیم اثرات منفی بسیاری بر تولید مواد غذایی و کشاورزی ایران به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک داشته است. در دهه اخیر تغییرات اقلیم و گرم شدن کره خاکی یکی از عوامل اصلی در کاهش و تغییرات محصولات غذایی و باغبانی بوده است افزایش گاز متان و تجمع ازون سطحی میتواند بر برداشت محصولات کشاورزی اثر منفی بگذارد. گرمایش زمین باعث کاهش کیفیت محصولات کشاورزی، افزایش مرگ درختان و از بین رفتن جنگل ها در اقلیم های مختلف شده است و خشکسالی ها و سیل ها محصولات کشاورزی را از بین میبرند. تغییرات اقلیمی و آب و هوایی و پیامد آن افزایش گازهای گلخانه ای و گرم شدن کره زمین باعث گردیده است که اکثر کشورهای جهان، به خصوص کشورهای آسیایی و آفریقایی بیشتر در معرض این چالش و در معرض خشکسالی، بیابان زایی و بحران آب قرار گیرند خاورمیانه در معرض بیشترین اثرات تغییر اقلیمی و گرم شدن می باشد. گزارش ها و تحقیقات بین المللی حاکی از آن می باشد که نه تنها کشورهای آسیایی و آفریقایی در معرض خشکسالی قرار دارند، بلکه کشورهایی همچون ایتالیا، اسپانیا و آمریکا و استرالیا نیز در معرض این پدیده در اثر تغییر اقلیم هستند و این نشان میدهد که دنیا با این پدیده و بحران روبرو می باشد. از دهه ۱۹۷۰ دانشمندان در تلاش برای درک فرآیندهای مرتبط با عوامل محیطی که منجر به تغییرات آب و هوایی می شود بوده اند. آب و هوای ما در حال تغییر است و با تأثیرات منطقه ای بی چون و چرا مانند امواج گرما، سیل و خشک سالی، فرسایش خاک، قطع درختان جنگلی و مرتعی روبرو می باشد.
فعالیت های انسانی ترکیب اتمسفر را تغییر داده و اثر گلخانه ای ایجاد می کند که منجر به گرم شدن کره زمین می شود. این فعالیت ها باعث می شوند که سلامت روان را به مخاطره بیندازند تغییرات اقلیمی ناگزیر تغییراتی را در شیوه زندگی و پیامدهای ما از نظر تلفات انسانی و سازگاری مجدد اجتماعی تحمیل خواهد کرد.
هیئت بین المللی تغییر اقلیم (IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change) در آخرین گزارش های خود اعلام کرده که تغییرات اقلیمی و آب و هوایی بر سلامت روان و رفاه انسان اثر می گذارد، به دنبال آن انجمن روان شناسی آمریکا اعلام کرد که روان شناسان می توانند افراد جامعه را برای روبرو شدن با بحران های تغییرات اقلیمی و زیست محیطی آماده نمایند. چون این دانشمندان روانشناس بر این اعتقاد هستند که اگر بخواهند اثرات تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین و چالش های آن را کاهش دهند، میبایست رفتار بشر و ساکنان کره زمین را تغییر دهند روان شناسان می توانند به مردم کمک نمایند تا اضطراب، استرس و افسردگی ناشی از تغییرات اقلیمی و بحران آب را مدیریت نمایند.
علاوه همه اینها آگاهی صرف از اینکه تغییرات آب و هوایی یک واقعیت غیر قابل انکار است و بدتر شدن آن می تواند به خودی خود علائم سلامت روان را ایجاد کند بر این اساس، ۶۷ درصد از آمریکایی ها در حال حاضر درجاتی از اضطراب را در مورد تأثیر تغییرات آب و هوایی تجربه می کنند در واقع چالش های سلامت روان مرتبط با تغییرات آب و هوایی آنقدر رایج است که حوزه روان شناسی شاهد ظهور اصطلاحات جدیدی برای توصیف آنها است. شواهد نشان می دهد که تاثیرات آن ممکن است در سطح فردی و اجتماعی با پیامدهای سلامت روان از ناراحتی روان شناختی، افسردگی و اضطراب، تا استرس احساس شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پروپوزال بررسی روند تغییرات پارامترهای مهم اقلیمی
⇐ بررسی اثر تغییر اقلیم بر پارامترهای مهم هواشناسی تحلیل تغییرات آب و هوایی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.