باقیمانده ها و آلاینده ها در مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آنها
باقیمانده ها و آلاینده ها در مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آنها
باقیمانده ها و آلاینده ها در مواد غذایی و مسمومیت های ناشی از آنها
فرمت: PPT تعداد صفحات: 146
غذا هایی را بهداشتی می نامند که عاری از هر گونه مواد که موجب ایجاد عوارضی در مصرف کننده است باشند.
این مواد خارجی صرفاً محدود به میکروارگانیسم ها و سایر عوامل بیولوژیک و سموم مترشحه از آنها نمی باشد بلکه انواع مواد شیمیایی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مواد غذایی را الوده می سازند نیز در ایجاد اختلالات متعدد و مسمومیت ها در مصرف کنندگان نقش بسزایی دارند.
در واقع آلاینده ها موادی هستند که بطور ناخواسته مواد غذایی را آلوده می سازند. مانند: مواد رادیو اکتیو
- استفاده از سموم دفع آفات نباتی یا حشره کش ها در مزارع و باغ ها .
- جذب و مصرف فلزات سنگین و سمی در دریاها و رودخانه ها به وسیله ماهی ها .
- نشت مواد نفتی در دریاها و رودخانه ها .
- واکنش های شیمیایی مواد بسته بندی با مواد غذایی و در نتیجه ورود مواد ناخواسته مضر به مواد غذایی
در حال حاضر، مقادیر روزافزونی جیوه که عنصری بسیار سمی است از طریق آفت کش های کشاورزی و مواد زاید صنعتی وارد زیست کره (بخش قابل زندگی کره زمین) می گردد.
وقتی محتوی جیوه ی آب، ماهی و سایر مواد غذایی، به سطح معینی برسد، رفته رفته بر دستگاه عصبی مرکزی جانداران عالی تر، به ویژه انسان اثر می کند .
مرگ ناشی از مسمومیت با جیوه از نقاط مختلف جهان گزارش شده است (مانند ژاپن ، پاکستان، عراق و گواتمالا و…) به دلایل مختلف هر ساله از طرف مقامات بهداشتی کشورها هشدارهایی به مردم جهان در خصوص اجتناب از مصرف مواد غذایی آلوده به جیوه ، آرسنیک ، سرب و … داده می شود.
بررسی های سال 1971 نشان داد که محتوی جیوه 89 درصد از اره ماهی های فروشی در بازارهای آمریکا بالاتر از سطح قابل قبولی بود که از سوی سازمان غذا و دارو تعیین شده بود . بر این اساس ، سازمان مذکور توصیه کرد مردم امریکا دیگر اره ماهی مصرف نکنند.
به دلایلی مشابه ، دولت سوئد نیز توصیه کرده است مردم این کشور مصرف ماهی از دریاچه های آب شیرین داخلی خود را به یک وعده در هفته محدود سازند.
همچنین وزارت بهداشت ژاپن از اهالی این کشور مصرانه درخواست کرده است که مصرف ماهی را که از مواد غذایی اصلی در رژیم غذایی ژاپنی هاست کم کنند تا تجمع مواد شیمیایی سمی در بدنشان کاهش یابد.
بررسی های سال 1971 نشان داد که محتوی جیوه 89 درصد از اره ماهی های فروشی در بازارهای آمریکا بالاتر از سطح قابل قبولی بود که از سوی سازمان غذا و دارو تعیین شده بود . براین اساس ، سازمان مذکور توصیه کرد مردم امریکا دیگر اره ماهی مصرف نکنند.
به دلایلی مشابه، دولت سوئد نیز توصیه کرده است مردم این کشور مصرف ماهی از دریاچه های آب شیرین داخلی خود را به یک وعده در هفته محدود سازند .
همچنین وزارت بهداشت ژاپن از اهالی این کشور مصرانه درخواست کرده است که مصرف ماهی را که از مواد غذایی اصلی در رژیم غذایی ژاپنی هاست کم کنند تا تجمع مواد شیمیایی سمی در بدنشان کاهش یابد.
استفاده از مواد شیمیایی به منظور حفظ گیاهان غذایی در مقابل بیماری ، آفات و علف های هرز ، امروزه کاملاً معمول است.
مشکل استفاده از این آفت کش ها مخصوصاً هیدروکربن های کلردار مانند د.د.ت در این است که به آسانی در طبیعت تجزیه نمی شوند و از این رو تا مادامی که مورد استفاده قرار می گیرند ، تعدادشان در محیط افزایش می یابد و در هوا و آب به چرخش در می آید.
د.د.ت و بسیاری از آفت کش های محلول در چربی و وابسته به آن ، در بدن جانداران آبزی انباشته می گردد . مقادیر انباشته شده هر چه در زنجیر غذایی جلوتر رویم به سرعت افزایش می یابد .
علاوه بر سموم دفع آفات نباتی مواد پاک کننده و شوینده ، فاضلاب محلی ، مواد زائد ناشی از کشاورزی ، نفت و مواد پراکنده ی نفتی و سایر مواد زباله آلی ، مواد زباله ای مصرفی ، مواد پرتوزا و زباله های جامد ، اثرات آلاینده و مضری در مواد غذایی دارند.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پاورپوینت مشاهده کنید.
- نزولات رادیواکتیو (ید131، سزیم 137، استرنسیم 90)
- آفت کش ها
- راه های آلودگی مواد غذایی
- روش های کاهش سموم (در سطح زمین های کشاورزی ،ملی و بین المللی)
- مخاطرات مصرف آفت کش ها در ایران
- مسمومیت با سموم گیاهی (علائم و پیشگیری)
- بی فنیل کلرینه شده، آزبستوز، آنتی بیوتیک ها، داروهای کوکسیدیوستاتیک، داروهای تیرئوستاتیک، هورمون ها، داروهای آرام بخش
- مسمومیت با فلزات سنگین (جیوه، سرب، قلع، کادمیوم، مس، نیکل، وانادیوم، روی) علائم و پیشگیری
- کودهای شیمیایی و فلزات سنگین در اکوسیستم های کشاورزی (آرسنیک ،جیوه ، نیکل و کادمیوم)
- فلزات سنگین موجود در مواد غذایی ناشی از انواع مواد بسته بندی
- بسته بندی در ظروف فلزی (آهن ، قلع ، سرب ، آلومینیوم و کروم)
- بسته بندی کاغذی و مقوائی (دی اکسین ،بی فنیل کلرینه شده ،نیتروزآمین و تری کلروآنیزول)
- بسته بندی شیشه ای
- بسته بندی پلاستیکی
- نحوه انتقال اجزا مواد پلاستیکی به مواد غذایی (نفوذ کردن ،سرایت کردن ،جذب سطحی ،تغییر مواد)
- هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای
- شماره و عنوان استانداردهای ملی ایران در رابطه با آفت کشها
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ طراحی تصفیه خانه فاضلاب (جامع pdf)
⇐ فلوسایتومتری در بیماری های خونی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.