آزمایشگاه میکروب شناسی مواد غذایی
آزمایشگاه میکروب شناسی مواد غذایی
آزمایشگاه میکروب شناسی مواد غذایی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 30
دریافت و نگهداری نمونه ها در آزمایشگاه
مسئول آزمایشگاه باید شرایط نمونه را در زمان دریافت بررسی نموده و در صورت وجود شرایط نامطلوب یا کافی نبودن تعداد ،نمونه از پذیرش آن خودداری کند ظرفهای نمونه برداری را باید از نظر نقص فیزیکی و ظاهری کنترل کرد .هنگام دریافت نمونه توجه به نکات زیر ضروری است:
تاریخ دریافت نمونه
جزییات نمونه برداری (زمان نمونه برداری نمونه بردار هدف از نمونه برداری و آزمون مورد نظر)
نام و آدرس محل نمونه برداری
در صورت امکان نمونه ها پس از دریافت باید به سرعت آزمایش شوند بهتر است فاصله زمان دریافت نمونه و انجام آزمون کمتر از 24 ساعت باشد.
نکته: برای فرآورده های بسیار فاسد شدنی (آبزیان خوراکی) باید تا 24 ساعت از زمان نمونه برداری، مورد آزمون های لازم قرار گیرند. برای فرآورده های فاسد شدنی مانند شیر خام تا 36 ساعت از زمان نمونه برداری باید آزمون های لازم انجام شود. برای نگهداری نمونه ها تا زمان انجام آزمون باید نمونه ها در شرایطی نگهداری شوند که در تعداد میکروارگانیسم های موجود در آنها تغییری ایجاد نشود (مانند شرایط نگهداری نمونه ها هنگام جابجایی.)
آماده سازی نمونه غذایی
نمونه ی ماده غذایی یا جامد گوشت، بیسکوییت، سبزی و … است و یا مایع (شیر ، نوشیدنی و …) است اگر نمونه غذایی مایع باشد با چند تکان دادن ظرف مایع نمونه یکنواخت می شود و می توانیم از آن رقت تهیه کنیم اما در مورد مواد غذایی جامد ابتدا باید این مواد را خرد کرد (گوشت چرخ کرده) استفاده از چرخ گوشت استریل یا از هاون های چینی استریل استفاده می کنیم.
رقیق کننده ها:
برای تهیه محلول از ماده جامد خوراکی و همچنین برای تهیه رقت از رقیق کننده ها استفاده می شود مثل آب بافر فسفات یا سرم فیزیولوژی یا آب پپتونه یا محلول رینگر یا سیترات سدیم
- آب بافر فسفات ( KH2P2 ، مولار 0.6 ، 7/2=PH)
- سرم فیزیولوژی (کلرید سدیم 8 – 9 گرم در 1 لیتر آب مقطر)
- آب پیتونه (پپتون 0/1% در محلول کلرید سدیم )
- محلول رینگر (مخلوطی از کلرید سدیم، کلرید پتاسیم، کلرید کلسیم و بی کربنات سدیم)
- سیترات سدیم (2 گرم سیترات سدیم در 100 میلی لیتر آب مقطر)
جهت مایع کردن نمونه های جامد، حجم رقیق کننده باید 9 برابر وزن نمونه باشد مثلا اگر وزن نمونه 10 گرم است حجم رقیق کننده 90 سی سی در مواردی که 25 گرم نمونه لازم 225 سی سی رقیق کننده اضافه می شود.
مواد غذایی وزن شده و با حجم مناسبی از رقیق کننده در ظروف استریل مخلوط و سپس همگن می شود، یکی از همزن های مورد تایید دستگاه استومیکر که در این روش نمونه های غذایی همراه با رقیق کننده وارد کیسه های مخصوص استریل می شود و در دستگاه قرار می گیرد و سپس نیروی برشی شدیدی با دو پاروی کوچک به آن ضربه میزند و جهت تاثیر این نیرو میکروارگانیسم ها از نمونه های غذایی جدا می شوند و وارد محلول رقیق کننده می شوند، مدت زمان استفاده از دستگاه 2 دقیقه می باشد زیرا دما نباید در نمونه غذایی بالا رود.
شکل 2- دستگاه استومیکر
شکل 3- دستگاه میکسر ورتکس
تهیه رقت از مایعات
نمونه اولیه غذایی مایع، خالص است و رقت آن صفر است و بعد تهیه رقت می شود برای نمونه جامد باید اول یک سوسپانسیون تهیه شود (10 گرم نمونه در 90 میلی لیتر محلول رقیق کننده) که رقت آن 1-10 یا یک دهم می باشد
تعیین رقت های اعشاری بعدی:
بعد از همگن کردن نمونه مایع و یا سوسپانسیون اولیه (جامد) 1 سی سی از آن را به لوله ای حاوی 9 سی سی رقیق کننده افزوده و بعد از همزدن به مدت 5 تا 10 ثانیه برای مرحله بعد از آن استفاده می کنیم، جهت همزدن از دستگاهی به نام VORTEX استفاده می شود، برای رقت های بعدی 1 سی سی از هر لوله به لوله ی بعدی که حاوی 9 سی سی رقیق کننده است افزوده می شود.
روش کار:
- به تعداد رقت های مورد نظر لوله آزمایش سترون آماده شده، برچسب زده شده و به ترتیب رقت مورد نظر ردیف کنید.
- با پیپت 10 میلی لیتری درون همه لوله های آزمایش 9 میلی لیتر ماده رقیق کننده ریخته و لوله های دارای رقیق کننده را درون اتوکلاو سترون کنید. برای تهیه رقت دوم یعنی رقت 102 پس از همگن کردن سوسپانسیون اولیه با پیپت، 1 میلی لیتر از آن را به لوله اول که دارای 9 میلی لیتر رقیق کننده است افزوده و پس از همزدن به مدت 5 تا 10 ثانیه، با ورتکس برای مرحله بعد آماده کنید.
- 1 میلی لیتر از لوله اول برداشته و به لوله دوم دارای 9 میلی لیتر رقیق کننده اضافه کنید تا رقت بعدی یعنی 3- 10 تهیه شود
- رقت های بعدی نیز به همین ترتیب تهیه می شوند 1 میلی لیتر از هر لوله به لوله بعدی دارای 9 میلی لیتر رقیق کننده افزوده می شود.
- تهیه رقت های متوالی از یک نمونه غذایی مایع در شکل 4 نشان داده شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ میکروب شناسی صنعتی مواد غذایی
⇐ تکنیک های نگهداری مواد غذایی
من جزوه می کروبی موادغذایی را خاسته بودم مطلب دیگری نشان میدهد این کار شما درست نیست
سلام. لینک اصلاح شد. لینک دانلود فقط مشکل داشت که درست شد