آثار تغییرات اقلیمی بر سلامت و نقش اپی ژنتیک در سازگاری محیطی
آثار تغییرات اقلیمی بر سلامت و نقش اپی ژنتیک در سازگاری محیطی
آثار تغییرات اقلیمی بر سلامت و نقش اپی ژنتیک در سازگاری محیطی
دکتر اعظم گوهردوست دانشگاه جامع علمی کاربردی مرکز علمی کاربردی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 15
چکیده:
تغییرات اقلیمی به یکی از بزرگترین چالش های جهانی در دهه های اخیر تبدیل شده است. باید به دنبال راه هایی جهت بهبود شرایط آب و هوایی هم از طریق روش های قانونی و هم سایر روش هایی کمتر رسمی، مانند شناساندن تغییرات آب و هوایی به عنوان یک مسئله در بحث سلامت و مشکل محیط زیستی باشیم. ما صرفاً تحت تأثیر محیطی که در آن زندگی می کنیم نیستیم بلکه بدن خودمان نیز می تواند توانایی جبران تغییرات آب و هوایی را داشته باشد. لذا اخیرا موسسات و محافل علمی تحقیقات گسترده تری در زمینه اصلاح فرآیندهای اپی ژنتیک برای سازگاری محیطی گونه های مختلف در دستور کار قرار داده اند. تغییرات اقلیمی باعث تغییر زندگی در مقیاس های مختلف از ژن ها به اکوسیستم ها می شود. بررسی آسیب پذیری گونه ها نسبت به تغییرات آب و هوایی برای کاهش تاثیرات منفی بسیار مهم است. بررسی الگوهای منطقه ای تغییرات اقلیمی ایران و اینکه چگونه تغییرات اقلیمی ممکن است آسیب پذیری سلامت را نسبت به تغییرات آب و هوایی منجر شود، منشأ تغییرات زیادی خواهد بود به طوری که بر اساس داده های موجود از ایران تا سال ۲۰۱۰ کاهش متوسط بارش افزایش یک درجه دمای کشور افزایش بارش های سنگین و سیل آسا کاهش تعداد روزهای یخبندان و افزایش روزهای داغ و خشک و وقوع خشکسالی از مهمترین ویژگیهای چشم انداز اقلیمی ایران خواهند بود.
تغییرات اقلیمی بر روی بخشهای مختلف زندگی انسان از قبیل سلامت، منابع هیدرولوژیکی و کشاورزی تاثیر عمده ای خواهد داشت. پیش بینی میشود دمای ایران تا سال ۲۱۰۰ بین یک و نیم تا چهار و نیم درجه سانتیگراد افزایش یابد که سبب افزایش مرگ و میرهای قلبی عروقی تنفسی و ترومایی شود بیماریهایی مانند مالاریا و وبا ممکن است الگوی خود را تغییر دهند و در استان هایی ظاهر شوند که قبلا شایع نبوده اند. تغییرات اقلیمی مشکلات گرد و غبار محیطی و خشکسالی را تشدید کرده است افزایش سطح دریا خطوط ساحلی ایران را تغییر داده و منجر به جابجایی جمعیت و سایر پیامدها شده است. که در این میان بحث این تاثیرات بر سلامت انسان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این مقاله به برخی از این تاثیرات نیز می پردازیم.
واژگان کلیدی: بحران اقلیمی، بیماریها، محیط زندگی
مقدمه
آمار و داده ها تا پایان اکتبر ۲۰۲۳ نشان میدهد که گرمای زمین در سال ۲۰۲۳ حدود ۱,۴درجه سانتیگراد بالاتر از دوران پیش از صنعتی شدن بوده است.
این افزایش گرمایش ناشی از انتشار کربن از سوخت های فسیلی است. آهنگ این افزایش به دلیل مصرف روزافزون انرژی فسیلی در جهان در سال ۲۱۰۰ به ۲,۹ درجه خواهد رسید. این میزان رشد جهان را در وضع هولناک و بازگشت ناپذیر قرار میدهد. این تغییرات از نتیجه فعالیت های انسانی نظیر انتشار گازهای گلخانه ای و تخریب محیط زیست است. گزارشات سناریوهای مختلف اقلیمی حاکی از گرم شدن تدریجی سیاره زمین است. در طول یک میلیون سال گذشته، زمین بین عصرهای یخبندان و دوره های گرم تر در نوسان بوده است، به طور مثال دمای متوسط زمین در یک میلیون سال پیش با حالا متفاوت بوده و این تفاوت در ۵ میلیون و ۱۰ میلیون سال قبل هم وجود داشته است. متوسط دمای کنونی زمین حدود ۱۵ درجه سانتیگراد است. این سیاره، قبلا میانگین دماهای کمابیش متفاوت را نیز تجربه کرده لذا تغییر اقلیم در زمین موضوع تازه ای نیست؛ اما مشکل اینجاست که در عصر ما به علت فعالیتهای بشر بر سرعت این تغییرات افزوده شده، آنچه پیش بینی های دانشمندان به آن اشاره دارد، افزایش بیش از ۲ درجه دما در ۸۰ سال آینده
است. این پدیده به اندازه ای جدی است که یکی از ده عامل اصلی است که می توانند ادامه حیات بشر بر روی کره زمین را در معرض خطر قرار دهند. تغییر آب و هوا می تواند از طریق مکانیسم های پیچیده و راه های متنوع به صورت مستقیم و غیر مستقیم سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهد. شدت دما و بارندگی مانند موج گرما، سیل، خشک سالی علاوه بر اثرات بلند مدت، اثرات فوری مستقیم بر مرگ و میر دارد. به عنوان مثال جمعیت هایی که سیل را تجربه کرده اند، ممکن است از اختلالات روانی رنج ببرند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پروپوزال بررسی روند تغییرات پارامترهای مهم اقلیمی
⇐ تأثیر بهداشت عمومی گرمایش جهانی به دلیل تغییرات آب و هوایی
⇐ نابرابری های اجتماعی تغییرات اقلیم با رویکرد منطقه ای و جهانی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.